ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ08022021

Παρ, 30 Ιουλ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστή συμβολικά η Υψηλή Γέφυρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Φορείς και κάτοικοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο Τραπεζών - Το θέμα και στη Βουλή

Εκπρόσωποι φορέων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιώργο Τσαπουρνιώτη αλλά και κάτοικοι του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης - Αγίας Άννας προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της υψηλής γέφυρας Χαλκίδας, προχθές το πρωί Τρίτη. 
 
Το κλείσιμο της γέφυρας διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς σε Μαντούδι και Λίμνη.
 
Στη δυναμική κινητοποίηση του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Φορέων και κάτοικων της περιοχής, συμμετείχε και το Επιμελητήριο Εύβοιας το οποίο εκπροσώπησε ο κ. Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος, Μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος του ΣΑΜΕΕ.
 
Η εν λόγω εκπροσώπηση του Επιμελητηρίου δηλώνει την βαθιά απογοήτευση και την έντονη δυσαρέσκεια του Φορέα προς τα τραπεζικά ιδρύματα, όπως τις αυτές τις εξέφρασε σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα των πολιτών της περιοχής.
 
Το Επιμελητήριο Εύβοιας, επέστησε ήδη την προσοχή στα τραπεζικά ιδρύματα, τονίζοντας τους, ότι με την συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ο αντίκτυπος στην περιοχή, αλλά και σε όλη την Εύβοια θα είναι πολύ μεγάλος και το μπαράζ των εξελίξεων καταστροφικό, αφού με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργηθούν άμεσα οι συνθήκες για την κοινωνική υποβάθμιση και την απαξίωση της περιοχής και της ζωής των κατοίκων της και κυρίως των συνταξιούχων. Συνθήκες που θα τοποθετήσουν την ταφόπλακα στην τοπική επιχειρηματικότητα, ιδίως στον τουριστικό και στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ η τοπική οικονομία θα τεθεί συνολικά, σε περίοπτη θέση επερχόμενης κατάρρευσης.
 
Το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή. Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Χατζηγιαννάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ζητά ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στα σχέδια των διοικήσεων των τραπεζών. Υπενθυμίζεται δε, ότι ο Μ. Χατζηγιαννάκης είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα κι άλλη αντίστοιχη ερώτηση για το μέλλον των τραπεζικών καταστημάτων στη γειτονική Λίμνη.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ"

Αποδεκτό το σχέδιο Γεροντίτη από Περιφέρεια και ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Θα προχωρήσει;

Το Επιμελητήριο Ευβοίας επιδιώκει σθεναρά την αποκατάσταση - αναβίωση της Τεχνικής Σχολής «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Σκοπός η ιδανική σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα της περιοχής, μέσα από έναν σχεδιασμό εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας / οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων. 

Περισσότερα...

ΕΥΒΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Το Επιμελητήριο Ευβοίας εκφράζει την βαθιά αγανάκτηση του - Τι ζητά με ανακοίνωση του

Για παρατεταμένη και συνεχή υποβάθμιση της Εύβοιας από τις Τράπεζες, σε κοινωνικό, τουριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο μιλά το Επιμελητήριο, εκφράζοντας την βαθιά του απογοήτευση για το γεγονός ότι τρία επιπλέον υποκαταστήματα τραπεζών κλείνουν στην Εύβοια μεγεθύνοντας έτσι την υπάρχουσα ήδη συρρίκνωση της στον τραπεζικό τομέα.

Περισσότερα...

KAΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Άγνωστο αν οι ελληνικές εταιρείες θα συνεχίσουν την διεκδίκηση της εταιρείας

Κοινές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι υποψήφιοι επενδυτές των δύο διαδοχικών διαγωνισμών, οι οποίοι εξελίσσονται με τους μνηστήρες να παίρνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν.
Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν οι δύο ισχυροί ελληνικοί όμιλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Μυτιληναίος θα συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο. Στάση που θα συνεκτιμηθεί από την αποτίμηση των οικονομικών και τεχνικών δεδομένων της εταιρείας, σε μια περίοδο μάλιστα που και για τους δύο ομίλους υπάρχουν εν εξελίξει πολύ μεγάλα πρότζεκτ στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών.

Το πρόβλημα είναι ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αποτελεί μια νοικοκυρεμένη επιχείρηση αλλά απαιτεί μεγάλες επενδύσεις για να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές εκκρεμότητες του εργοστασίου αλλά και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της συνιστούν ζητήματα που μόνο ως βαρίδια μπορούν να καταγραφούν στην διαδικασία πώλησης.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η διεθνής συγκυρία για το  νικέλιο και το κοβάλτιο (εξάγεται από το νικέλιο) είναι θετική λόγω των πολλών εφαρμογών του για μπαταρίες, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν γενναίες επενδύσεις στην ΛΑΡΚΟ για να αναβαθμίσει και να βελτιώσει ποιοτικά το μετάλλευμα και να μπορέσει αντίστοιχα να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση από παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ θα πρέπει σύντομα να υπογράψει τους περιβαλλοντικούς όρους της βιομηχανίας, θέμα που επίσης αποτελεί εκκρεμότητα για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και θα επιλύσει και πολλούς από τους γρίφους των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις δύο ελληνικές συμμετοχές της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της  Μυτιληναίος, ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει και μεγάλες διεθνείς εταιρείες με  εξειδίκευση στην εξόρυξη και παραγωγή νικελίου. Μεταξύ αυτών είναι η Solway Group,  η μεταλλευτική Τharisa με δραστηριότητα στη Ν. Αφρική, η Trafigura με δικά της ορυχεία και από τους  μεγαλύτερους commodities trader στον κόσμο αλλά και η CMI με δραστηριότητα στον τομέα των μετάλλων και των μεταλλευμάτων.
Τόσο από την πλευρά του διαχειριστή όσο και από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, των δύο φορέων που κινούν τα νήματα των διαγωνισμών εκπέμπονται μηνύματα ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από το Φθινόπωρο. Όμως για τους επενδυτές, η πώληση της νικελοβιομηχανίας θεωρείται  πιο σύνθετη υπόθεση και εκτιμάται ότι ο επίλογος της ιδιωτικοποίησης δεν θα πέσει πριν τα τέλη  του έτους, ενδεχομένως και αρχές του 2022.
Για την κυβέρνηση η βιομηχανία αποτελεί ένα μεγάλο βραχνά που θα επιδιώξει να πουλήσει σε ιδιώτες με κάθε κόστος. Προ διμήνου αντιμετώπισε την ανάγκη της εκταμίευσης πρόσθετων πόρων για να συντηρήσει την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και σύντομα θα πρέπει να δοθεί παράταση και στην σύμβαση του εκκαθαριστή, η οποία λήγει αρχές του επόμενου μήνα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΕ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑ

Απειλή για 13 εκατ, ελαιόδεντρα ο δάκος, εξ αιτίας της καθυστέρησης πρόσληψης αρμόδιων Τομεαρχών 

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η ελιά αποτελεί την πλέον διαδεδομένη καλλιέργεια, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 812.850 στρεμμάτων, η οποία αντιστοιχεί στο 27,2% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης με 55.000 περίπου εκμεταλλεύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. 
 
Το σύστημα παραγωγής ελαιοκομικών προϊόντων στηρίζεται σε δύο βασικά προϊόντα: τις επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο. Η Περιφέρεια Στερεάς θεωρείται το μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο της Χώρας για τις βρώσιμες ελιές, ενώ κατατάσσεται τρίτη στην παραγωγή ελαιόλαδου πανελλαδικώς.
 
Με τον δάκο να αποτελεί, έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της ελιάς και η σπουδαιότητα του Προγράμματος της Δακοκτονίας στην Περιφέρειά μας να αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προστατεύει πάνω από δεκατρία (13) εκατομμύρια ελαιόδεντρα και το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών, η άμεση και έγκαιρη εφαρμογή του είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων ελιάς.
 
Ωστόσο, δακοκτονία χωρίς Τομεάρχες Γεωπόνους δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υλοποιηθούν όλα έγκαιρα.
 
Να γιατί με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος προς τον Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), τον κ. Ιωάννη Καραβοκύρη και τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, ζητά την άμεση έγκριση πρόσληψης Τομεαρχών Δακοκτονίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητάει 
 
"Ήθελα να ενημερώσω για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την καταπολέμηση του δάκου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να ζητήσω να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης των ανωτέρω αναγραφόμενων ανακοινώσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να προστατεύσουμε το προϊόν, να στηρίξουμε την συγκομιδή της καλύτερης δυνατής ποιότητας και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας", εξηγεί με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτρης Βουρδάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ