ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Aνακούφιση για μια ιστορική δραστηριότητα που που αφορά 700 εργαζόμενους στη Νότια Καρυστία

Ικανοποίηση για τη βιώσιμη λύση που επιτεύχθηκε για τα λατομεία της Καρύστου, μετά την νομοτεχνική βελτίωση του υπό ψήφιση ΣΝ, με την οποία δίνεται παράταση της διαδικασίας αδειοδότησης τους μέχρι 1-7-2026.
Με την ψήφιση αυτή η νομοτεχνική βελτίωση δόθηκε παράταση στους λατόμους μέχρι 1-7-2026, δηλαδή για τρία χρόνια, αντί της αρχικής πρόβλεψης για ένα χρόνο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά για την αδειοδότησή τους. 
Έτσι έγινε πλήρως δεκτό το αίτημα που υπέβαλε το ΔΣ των Λατόμων Καρύστου στον αρμόδιο Υπουργό κ. Κ.Σκρέκα, παρόντος τότε και του βουλευτή Θ. Ζεμπίλη, ο οποίος έχει προσπαθήσει για την επίλυση του θέματος.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 171 του ΣΝ, σύμφωνα με την οποία η παράταση προθεσμίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τα λατομεία σχιστολιθικών πλακών, λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού COVID 19, παρατείνεται μέχρι την 1-7-2026, αντί της αρχικής πρόβλεψης του ίδιου άρθρου για παράταση μέχρι την 1-7-2024.

Η εκμετάλλευση των λατομείων σχιστολιθικών πλακών Καρύστου, αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την οικονομία της νότιας Καρυστίας, από αρχαιότατων χρόνων μέχρι σήμερα. Ο Στράβων γράφει για τους περίφημους «καρυστικούς κίονες» ενώ η εντατική εξόρυξη συνεχίστηκε με την ίδια ένταση τόσο στην ρωμαϊκή αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Tα προϊόντα της εκμετάλλευσης, το Καρυστινό μάρμαρο και η πλάκα Καρύστου, παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στους αιώνες με χαρακτηριστικά παραδείγματα κατασκευών που αντέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η κύρια περιοχή λατόμευσης ήταν αλλά και συνεχίζει να εκτείνεται στους δυτικούς πρόποδες της Όχης και στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αγίου Δημητρίου της περιφέρειας Μαρμαρίου.
 
Σήμερα, σε μια περιοχή όπου ουσιαστικά δεν υφίσταται εναλλακτική απασχόληση και οι 700 οικογένειες της νότιας Καρυστίας, εργάζονται και ζουν από τα λατομεία και τις μονάδες επεξεργασίας της τοπικής πέτρας, η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την επιβίωση της περιοχής.