ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ;

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ;

Τι είναι, ποιοι μπορούν να συμμετέχουν και ποια είναι τα οφέλη όταν λειτουργήσει - Ποιοι διαφωνούν και γιατί  

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να δημιουργήσει "Ενεργειακή Κοινότητα" στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας
Το θέμα τέθηκε ήδη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε, αλλά θα επανέλθει προσεχώς.

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας

Το σκεπτικό των εμπνευστών αυτής της προσπάθειας είναι να παρέχεται πιο φθηνό ρεύμα στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων (μικρούς αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους κ.ά.) ή δωρεάν σε φτωχές οικογένειες που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
Συγκεκριμένα, η Ενεργειακή Κοινότητα είναι μία σύμπραξη επιχειρήσεων ή/και ιδιωτών για την παραγωγή ενέργειας (σε χώρους και εκτός της έδρας των επιχειρήσεων ή των οικιών). Συνεπώς, είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού. Φορολογικά αυτό σημαίνει ότι χειρίζεται ως μια αστική εταιρία.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) α’ και β’  βαθμού ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της ίδιας περιφερειακής ενότητας εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της ενεργειακής κοινότητας ή επιχειρήσεις αυτών και Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού εντός των διοικητικών ορίων των οποίων βρίσκεται η έδρα της ενεργειακής κοινότητας.

Τουλάχιστον το 75% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της ενεργειακής κοινότητας και συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα – μέλη να έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της ενεργειακής κοινότητας ή να είναι δημότες δήμου της περιφερειακής ενότητας αυτής και τα νομικά πρόσωπα μέλη να έχουν την έδρα τους εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της ενεργειακής κοινότητας.

Οι εκπτώσεις που πετυχαίνουν, γίνονται μέσω του Συμψηφισμού των καταναλώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγωγή του φωτοβολταϊκου συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία, επιτυγχάνεται μείωση έως και μηδενισμός του κόστους της ενέργειας που καταναλώνεται.
 
Σκοπός λοιπόν
Σκοπός λοιπόν μιας τέτοιας επένδυσης είναι η προώθηση της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας μέσω δραστηριοποίησης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΑΦΩΝΕΙ

Ωστόσο, με την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης – Αγίας Άννας αντιδράει ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον σύμβουλο Στάθη Λιαγκάκη να τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Εμείς καλούμε το λαό της περιοχής να αναρωτηθεί:

  • Είναι δυνατόν στον κλάδο  της Ενέργειας, όπου δρουν αποκλειστικά μονοπωλιακοί όμιλοι, να ευδοκιμήσουν «συνεταιρισμοί» ιδιωτών ή ακόμη και δήμων;
  • Σε ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός για το μεγαλύτερο κέρδος είναι ο βασικός νόμος, είναι δυνατόν αυτοί οι «συνεταιρισμοί» να λειτουργήσουν διαφορετικά και να επιβιώσουν;

        Κατά συνέπεια το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το ερώτημα από τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων θα πρέπει να είναι: Ενέργεια προς όφελος ποιου; του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων;»