ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ08132022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

Μεγάλα πρακτικά προβλήματα αποκαλύπτουν οι μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής

Ένα πλήθος επιστημόνων και μελετητών έχει σκύψει πάνω από την Βόρεια Εύβοια ώστε να προτείνει τρόπους για την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών από τις περσινές πυρκαγιές. 
Παράλληλα η αποκατάσταση θα πρέπει να συνοδευτεί με έργα ανάπτυξης ώστε η περιοχή να αναγεννηθεί οικονομικά και κοινωνικά κάτι που οφείλεται στην μακρόχρονη εγκατάλειψη όλου του νομού. Φαίνεται λοιπόν πως δυο είναι τα κορυφαία προβλήματα που εντοπίζονται.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα για την αναδάσωση στην Βόρεια Εύβοια είναι το πού θα βρεθεί το φυτευτικό υλικό. Για να αναδασώσουν το 30% του δημόσιου δάσους, περίπου 23.000 στρέμματα, χρειάζονται 1,5 εκατ. φυτά. Για την ελάτη θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια εφόσον βρουν τους κατάλληλους σπόρους. Σε μια πιλοτική αναδάσωση στη Λίμνη μπόρεσαν να φυτεύσουν μόνο 51 στρέμματα, γιατί τόσα ήταν τα φυτώρια που διέθετε η πολιτεία. Υπολογίζεται ότι το κόστος της αναδάσωσης στη βόρεια Εύβοια θα ανέλθει σε 31,5 εκατ. ευρώ.
 
Αυτή δεν είναι η μόνη επιπλοκή. Μια ιδιαιτερότητα της Εύβοιας είναι ότι μεγάλο μέρος των δασικών εκτάσεων στο νησί είναι ιδιωτικές (το 62% στην περιοχή της Ιστιαίας και το 23% στη Λίμνη). Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων. 
Μέχρι τον Μάιο θα παραδώσουν μελέτη για τη δημιουργία ζώνης προστασίας 200 μέτρων γύρω από το Αχλάδι και τις Γούβες, με στόχο την προστασία των οικισμών και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των δασικών εκτάσεων δίπλα στα χωριά γιατί είναι διακατεχόμενες ή συνιδιόκτητες. 
Εκπρόσωποι του συλλόγου των επαγγελματιών της Αγίας Αννας είπαν επίσης ότι, η κοπή των καμένων δέντρων γύρω από τον οικισμό δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί ανήκουν σε ιδιώτες. Ενδιαφέρον είναι και έτερο παράδειγμα που ειπώθηκε δημόσια: Ιδιωτικός δασικός συνεταιρισμός ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να πληρωθεί για τους καμένους κορμούς που κόπηκαν από ιδιωτικές εκτάσεις για να γίνουν κορμοδέματα. Όταν το υπουργείο ζήτησε τιμολόγια παρελθόντων ετών ώστε να υπολογιστεί η τιμή, εκείνοι απάντησαν ότι δεν έκοβαν ποτέ τιμολόγια…
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για την περιοχή είναι η διαχείριση της βιομηχανικής περιοχής στο Μαντούδι, η διαχείριση της πλούσιας αυθαίρετης δόμησης στους παράκτιους οικισμούς και η προστασία των ρεμάτων. Την πρώτη φάση των δύο μελετών παρουσίασαν οι πολεοδόμοι Βασίλης Γκοιμίσης (Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού) και Στέλιος Τσακίρης (Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας), δίνοντας την εικόνα της περιπλοκότητας των προβλημάτων. «Η περιοχή είναι ουσιαστικά τριχοτομημένη», ανέφερε ο κ. Γκοιμίσης, «γύρω από την Αιδηψό, την Ιστιαία και τα Βασιλικά. Μόνο δύο από τις πέντε δημοτικές ενότητες έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης, ενώ πολλοί παραλιακοί οικισμοί έχουν αυθαίρετη δόμηση». 
«Η περιοχή έχει ένα θεσμοθετημένο πολεοδομικό σχέδιο, ένα υπό θεσμοθέτηση και ένα “παγωμένο”, τα οποία πρέπει και αυτά να επανεξεταστούν γιατί παρουσιάζουν μεταξύ τους ανομοιογένειες», ανέφερε ο κ. Τσακίρης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αγίας Αννας, της οποίας μέρος «έχει χτιστεί σε εκτάσεις που δόθηκαν μέσω αναδασμού, επομένως για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται γη υψηλής παραγωγικότητας και δεν μπορεί να πολεοδομηθεί». Σύμφωνα με τους χάρτες που παρουσιάστηκαν, μεγάλο μέρος των παραλιακών οικισμών «βασίζεται» στην αυθαίρετη δόμηση.

Το βασικότερο, όμως, ζήτημα αφορά το μέλλον της βιομηχανικής περιοχής στο Μαντούδι. Τοπικοί φορείς ζητούν να χαρακτηριστεί μέσης όχλησης, κάτι που θα συνεπαγόταν το κλείσιμο της μονάδας λευκόλιθου της ΤΕΡΝΑ (πρώην Σκαλιστήρη), η οποία απασχολεί περί τα 180 άτομα. Η μονάδα σήμερα υπολειτουργεί, ωστόσο τοπικοί σύλλογοι την υποδεικνύουν ως μόνιμη πηγή περιβαλλοντικής όχλησης, ενώ ανησυχούν για το πώς αυτή σχεδιάζει να μετεξελιχθεί. Από πλευράς ΤΕΡΝΑ επισημαίνεται ότι έχει εγκατασταθεί μονάδα αποθείωσης που λειτουργεί κανονικά για τον περιορισμό της όχλησης, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής χρήσης της μονάδας. Το πιθανότερο, πάντως, είναι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο να μη θίξει τη βιομηχανική περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ