ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ένταξη Κύμης, Αλιβερίου στα Πολεοδομικά Σχέδια

Ένταξη Κύμης, Αλιβερίου στα Πολεοδομικά Σχέδια

Καθορισμός χρήσεων γης και πλήρης χωροταξικός σχεδιασμός

 
Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου μπήκε στις πρώτες 15 περιοχές που προκηρύχθηκαν από το ΤΕΕ για την εκπόνηση μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
 
Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν οι αποφάσεις του ΤΕΕ που αφορούν στην προκήρυξη διαγωνισμών στις 15 πρώτες περιοχές που θα εκπονήσουν μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του Β’ κύκλου – από τους συνολικά τέσσερις – του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» της μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας (συνολικά αφορά 229 Δήμους και 768 Δημοτικές Ενότητες). 
 
Μέσα σε αυτούς -και μάλιστα 2ος σε σειρά προτεραιότητας- είναι και ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου. Η απόφαση αφορά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Κύμης, Κονίστρων, Ταμυναίων, Αυλώνος και Διστύων) και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.015.959 ευρώ.
 
Η ένταξη του Δήμου στα Πολεοδομικά Σχέδια και τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό αποτελούσε επί χρόνια μεγάλο στοίχημα, καθώς καθορίζει τις χρήσεις γης και κατ’ επέκταση την αναπτυξιακή κατεύθυνση κάθε περιοχής, ώστε να μπορέσει να οργανωθεί σε ένα σύγχρονο Δήμο που θα εξυπηρετεί τους πολίτες του. Η τεχνική επάρκεια, η σοβαρότητα και η συνέπεια που αντιμετώπισαν το θέμα οι αρμόδιοι αιρετοί σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, συνεργαζόμενοι άψογα με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Την ευθύνη των μελετών έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά οι Δήμοι, οι πολίτες και οι φορείς, θα συμμετέχουν με προτάσεις στη διαδικασία της εκπόνησης της μελέτης.
 
Σημειώνεται ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, αντικαθιστούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ) ή τα ΣΧΟΟΑΠ για τους Δήμους της χώρας, δηλαδή καθορίζουν σχεδόν τα πάντα σε έναν Δήμο και κυρίως την κατεύθυνση στην οποία θα αναπτυχθεί.
 
Ο Δήμος, που με βάση το σχέδιο Καλλικράτης προέκυψε μετά τη συνένωση πέντε (5) Καποδιστριακών Δήμων (σημερινές Δημοτικές Ενότητες), έχει δύο Γ.Π.Σ. (Ταμυναίων, Κύμης) και τρία (3) ΣΧΟΟΑΠ (Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών), τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο μελέτης το καθένα. Η ολοκλήρωση του κάθε ενός απ΄ αυτά ήταν δύσκολη, χρονοβόρα και πολυέξοδη.
Τώρα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό της Κύμης ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν κατά την εκπόνηση της μελέτης του Γ.Π.Σ.
 
Επίσης το Αλιβέρι έχει το Παλαιότερο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έγινε στην δεκαετία του 1980. Είναι μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο Πολεοδομικό Σχέδιο, να καθοριστούν οι χρήσεις γης και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη όλου του Δήμου.
Για αυτό τον λόγο, όλοι οι Δημότες, αλλά κυρίως οι Τεχνικοί, οι Οικονομολόγοι και άλλοι μπορούν να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν στον Δήμο για την ανάπτυξη του τόπου, προς όφελος όλων των πολιτών.