ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ08132022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΩΣ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΧΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΑΣΗ

ΠΩΣ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΧΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΑΣΗ

Καταστρέφεται το δάσος πλατάνων στον ποταμό Κηρέα - Μόλις 43.940 στρέμματα δεν κάηκαν στην περιοχή πέρυσι

Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στον δήμο Λίμνης - Μαντουδίου  - Αγίας Άννας από το λεγόμενο «μεταχρωματικό έλκος» που θανατώνει μαζικά αιωνόβια πλατάνια.
Το άλλοτε πανέμορφο δάσος με τα πλατάνια κατά μήκος του ποταμού Κηρέα, που φτάνει μέχρι την πόλη του Μαντουδίου, καταστρέφεται σιγά - σιγά, όπως φαίνεται κι από τις εικόνες που δημοσίευσε ο αντιδήμαρχος Άγγελος Κωνσταντινάκης.
Οι φωτογραφίες δείχνουν τεράστιους κορμούς ξεραμένους, κλαδιά επίσης ξεραμένα δεξιά κι αριστερά από το ποτάμι ή ακόμα και στα πρανή του δρόμου. Μηχανήματα του δήμου έχουν προχωρήσει σε αναγκαστικό κόψιμο και απομάκρυνση δέντρων, ενώ πολύ άμεσα θα κόψουν ακόμη τρία πλατάνια στη γέφυρα του Μαντουδίου.
 
«Εκτός τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν το καλοκαίρι, άλλο ένα πανέμορφο δάσος αργοπεθαίνει. Το πλατανόδασος του Κηρέα χάνεται σιγά σιγά. Έγινε η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων άμεσα. Επίσης η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενήργησε άμεσα και απομάκρυνε τα δέντρα από τη κοίτη του ποταμού», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος.
 
Το δάσος πλατάνων του Κηρέα, είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα. Δάσος, κυρίως από πλατάνια, αλλά και από άλλα υδρόφιλα φυτά, που εκτείνεται παράλληλα με τον ποταμό Κηρέα που πηγάζει από τα όρη Φτερίτσα, Πυξαριά, Μαυροβούνι, Καντήλι και ρέοντας διαμέσου της πεδιάδας του Προκοπίου και του λεκανοπεδίου του Μαντουδίου.
 
ΣΟΚΑΡΕΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
 
Η σοβαρή αυτά διαπίστωση έχει να κάνει και με την καταγραφή της καταστροφής στη Β. Εύβοια, όπως την κατέγραψαν δορυφόροι και έγινε γνωστή μόλις αυτόν τον καιρό. Ποια είναι η διαπίστωση; Ότι μόλις 43.940 στρέμματα δεν κάηκαν στη Β. Εύβοια. 
 
Η ακριβής καταγραφή από δορυφορικές εικόνες για τις περσινές φωτιές βρίσκεται πλέον σε χάρτη με τις διασωθείσες δασικές εκτάσεις μέσα στα όρια της φωτιάς του Αυγούστου 2021 στη Βόρεια Εύβοια όπως τις συνέταξε η εταιρεία ΥΛΗ-Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της κοινωνικής της ευθύνης.

Σκοπός της εργασίας αυτής, την οποία εκπόνησε η ΥΛΗ, ήταν ο εντοπισμός των δασών και δασικών εκτάσεων οι οποίες διασώθηκαν, εντός της περιμέτρου της περιοχής που κάηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 03/08/2021 και έκαιγε έως τις 11/08/2021 στην βόρεια Εύβοια.

Η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων των Καλλικρατικών Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Είναι αρμοδιότητας των δασαρχείων Ιστιαίας και Λίμνης αντίστοιχα. Η έκταση που κάηκε είναι 520.000 στρέμματα.

 

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, για τον εντοπισμό και ψηφιοποίηση των εκτάσεων, ήταν  η φωτοερμηνεία και ως υπόβαθρα χρησιμοποιήθηκαν:
 

- Δορυφορική εικόνα με ημερομηνία λήψης 18-22 Νοεμβρίου του 2021 (διακριτικής  ικανότητας 1μ.).

- Το Google Earth με ημερομηνία λήψης, Αύγουστο του 2021, για τις περιοχές όπου υπήρχε η  απεικόνιση των καμένων εκτάσεων.