ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ08132022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΤΑ ΔΑΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ο Στ. Μπένος μίλησε για έναν αναξιοποίητο πλούτο που τώρα πρέπει να μεγαλουργήσει

"Η Εύβοια έχει μια μεγάλη προίκα που λέγεται δάσος. Η Σαουδική Αραβία έχει το πετρέλαιο. Το δάσος είναι το δικό της πετρέλαιο. 
Το δάσος έχει απίστευτους πόρους: τους ρητινάδες, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, τον πολιτισμό, τα μονοπάτια, τη βιομάζα". Τποθέτηση του Σταύρου Μπένου που όμως προσθέτει: "Δυστυχώς αυτόν τον πλούτο δεν τον έχουμε φροντίσει".
Την ισχυρή πεποίθηση ότι «η οικονομία του δάσους είναι η λύση στη βόρεια Εύβοια» εξέφρασε ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών.
 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2021 στην Εύβοια που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν 520.000 στρέμματα δάσους, ο κ. Μπένος είπε: «σε ό,τι με αφορά και το τελευταίο μόριο της ύπαρξής μου βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια» ενώ τόνισε ότι «χωρίς το δάσος δεν μπορεί να υπάρχει ανασυγκρότηση». 

Στο πλαίσιο αυτό  ανέφερε ότι για την Βόρεια Εύβοια, άρχισε η οικοδόμηση ενός ολιστικού ανθρωποκεντρικού σχεδίου και σχεδιάζεται ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (ΟΧΕ), ενώ ανατέθηκαν μελέτες που αναφέρονται στις υποδομές, την περιβαλλοντική αναγέννηση, το ανθρώπινο δυναμικό, την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα, τα δίκτυα της κοινωνίας, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, τον πολιτισμό και την παιδεία, τον τουρισμό και τη δημιουργία φορέα λειτουργίας καθώς επίσης και πράσινες πολιτικές με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια, ψηφιακές δράσεις και δράσεις καινοτομίας από την καθημερινότητα του πολίτη ως το επιχειρείν. Όλες οι μελέτες θα αποτελούν την κεντρική ιδέα του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα έχει στόχο να δώσει φτερά στην ανάπτυξη της περιοχής.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές του 2022 παραδόθηκε η πρώτη φάση των μελετών ενώ ως τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται η δεύτερη φάση των μελετών μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Στις αρχές του 2023 αναμένεται η έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ΟΧΕ και τον Μάρτιο του 2023 οι προσκλήσεις έργων και δράσεων.

Ο κ. Μπένος σημείωσε ότι το πρόγραμμα που θα αξιολογηθεί από όλους, θα είναι ευρωπαϊκό και είναι εγγυημένο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και αδιατάρακτο από κλυδωνισμούς του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Στο όλο αυτό πλαίσιο, τέλος, θα δημιουργηθεί μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα συμβουλεύει αυτούς που θέλουν να δραστηριοποιηθούν, θα κάνει δωρεάν μελέτες βιωσιμότητας, θα μελετάει τι αγορές υπάρχουν διαθέσιμες για τα προϊόντα του δάσους και θα κατευθύνει συγκεκριμένα έργα σε χρηματοδοτικούς πόρους.
- Εμβληματικό χαρακτήρισε το σχέδιο αποκατάστασης της βόρειας Εύβοιας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, λέγοντας ότι η προστασία, η αποκατάσταση και η βιώσιμη διαχείριση των δασών αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας η οποία προχωρά σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΌ ΤΟΝ Γ. ΑΜΥΡΑ

Την εκτίμηση ότι στη βόρεια Εύβοια έχει γίνει ένας πραγματικός άθλος τους τελευταίους μήνες έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τόνισε: «σήμερα που μιλάμε έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους τα αντιδιαβρωτικά έργα στις λεκάνες απορροής της λίμνης Ευβοίας και φτάνουμε στο 90% στις λεκάνες απορροής της Ιστιαίας. Στη δε Λίμνη έχουμε ξεκινήσει και τα βαριά αντιπλημμυρικά έργα. Μόνο στη Λίμνη Ευβοίας θα χρειαστούν 200 τέτοια βαρέα τσιμεντένια φράγματα που κοντά στον οικισμό θα γίνουν πέτρινα για να μην υπάρχει αισθητική επιβάρυνση. Μελέτες και έργα ως τώρα κόστισαν 24 εκ. ευρώ χρηματοδοτημένα με δημόσιους πόρους και με τη βοήθεια αναδόχων». Παράλληλα ανέφερε ότι «έχουν ήδη κατασκευαστεί 1263 χλμ κορμοδεμάτων, 21 χιλιόμετρα κλαδοπλεγμάτων, 50 χιλιόμετρα σανιδότοιχων και 16 χιλιόμετρα κορμοφραγμάτων» ενώ πρωτεύοντα ρόλο σε αυτά τα έργα έπαιξαν οι δασικοί συνεταιρισμοί, οι ντόπιοι δασεργάτες και υλοτόμοι όπως επίσης και εκείνοι που έφτασαν από την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Συνολικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι «για πρώτη φορά η χώρα μετά από 25 με 30 χρόνια προχωρά σε μια οργανωμένη αναδάσωση, που χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης με 200 εκ. ευρώ και θα φυτέψουμε 20 εκατ. δέντρα»