ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες και εκλεγμένους - Τι ζητούν

 
Ως αντίθετη στην Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Σύνταγμα και τη νομοθεσία να ακυρωθεί η από 4.11.2021 απόφαση με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα αιολικών πάρκων, ισχύος 180 MW στην Εύβοια και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Καρύστου.
 
Αυτό ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας 20 Σωματεία περιβαλλοντικού σκοπού, 30 πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι Ευβοείς, περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καρύστου, Σκύρου, κ.λπ. υποστηρίζοντας ότι τα Αιολικα σχεδιάζονται εντός περιοχών Natura, 
 
Ειδικότερα, όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η από 4.11.2021 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία τροποποιήθηκε υπουργική απόφαση του 2015 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα Αιολικών Πάρκων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, συνολικής ισχύος 180 MW σε διάφορες τοποθεσίες του Δήμου Καρύστου.
 
 
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του 2015 έχει τροποποιηθεί και πάλι κατά τα έτη 2016, 2017 και 2019. Στις 25.10.2019 τα αιολικά πάρκα έλαβαν άδειες εγκατάστασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στις 21.1.2021 εκδόθηκαν βεβαιώσεις παραγωγού στο όνομα της εν λόγω εταιρείας, στις οποίες αναφέρεται ότι τα δέκα αιολικά πάρκα αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 225 MW, οι οποίοι χωροθετούνται στον Εύβοια και θα συνδεθούν μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης υψηλής τάσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας. Το όλο έργο έχει υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του νόμου 4608/2019.
 
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να:

· Εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 180 MW,

· Ανοιχθεί οδικό δίκτυο 29,5 χ.λ.μ.,

· Εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 56 χ.λ.μ.,

· Κατασκευαστούν 3 υποσταθμοί υψηλής τάσης,

· Κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο ρεύματος υψηλής τάσης 150MW μήκους 16 χ.λ.μ. και αντίστοιχο εναέριο μήκους 2,6 χ.λ.μ.,

· Κατασκευαστεί υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 69 χ.λ.μ. περίπου,

· Κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης επί οδοποιίας μήκους 1,2 χ.λ.μ. και

· Λειτουργήσουν 10 εργοταξιακοί χώροι, εγκατασταθούν 19 συγκροτημάτα παραγωγής σκυροδέματος και κινητή μονάδα επεξεργασίας προϊόντων εκσκαφής.

Όλοι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα έργα παραβιάζουν τις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης για την προστασία του περιβάλλοντος σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που πηγάζουν από το άρθρο 191 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Ακόμα υποστηρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν (όρος Όχη, κάμπος Καρύστου, ακρωτήρι Καφηρεύς, κ.λπ.) σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις, πολύ μάλιστα όταν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι ελλιπή. Παράλληλα, παραβιάζεται η φέρουσα ικανότητα του Δήμου Καρύστου και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ οι προβλεπόμενες κατασκευές είναι αντίθετες με το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Τέλος, μεταξύ των πολλών άλλων, υποστηρίζουν ότι παράνομα κατατμήθηκε το όλο έργο που έχει ενιαίο χαρακτήρα και ότι δεν εκπονήθηκε ειδική οικολογική αξιολόγησης.