ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08192022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ"

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ"

Η Ομάδα Πολιτών για την διάσωση του περιγράφει διαχρονική αδιαφορία και ζητά την προστασία του

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνεται αύριο Τετάρτη για την διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη. Κύριο αίτημα, να αποτραπεί οριστικά η εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη. 
Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από το κτίριο της Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα (λεωφόρος Χαϊνά).
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, με μια απλή βεβαίωση απαλλαγής από περιβαλλοντικούς όρους, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμους, Περιφέρεια, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Υπουργεία), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος του 1989 (ΖΟΕ Κολοβρέχτη), σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο Γλύφας, Μπαϊράμ Αγά και Βάρκας, επιχειρείται η περικύκλωση του πυρήνα του υγροβιότοπου με την εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών.
ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Αρχές Σεπτεμβρίου, η εταιρεία για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών κατέστρεψε τον εκεί υφιστάμενο καλαμιώνα, διάφορα ενδημικά είδη δέντρων, και κάθε άλλο ίχνος χλωρίδας και πανίδας και μετά έριξε μεγάλους όγκους μπετού και μετάλλου. Όλα αυτά, χωρίς καμιά παρακολούθηση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι την παρέμβασή μας που σταμάτησε προσωρινά τα δύο έργα (αποφάσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Χαλκιδέων) καθώς έγιναν εκσκαφικές εργασίες χωρίς ειδοποίηση και εργασίες περίφραξης κατά παράβαση των νόμων.

Ο ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ – δεν μπορεί να μετατραπεί σε χαβούζα, σκουπιδότοπο, πάρκο για φωτοβολταϊκά ή άλλες χρήσεις γης που τον επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, την ορνιθοπανίδα, την βλάστηση, το νερό, το έδαφος.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών εκ των οποίων τα 56 προστατευόμενα (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες). Από αυτά τα 45 εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξή του και σχεδόν όλα τον επισκέπτονται τακτικά. Xαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας διότι φιλοξενεί το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού της χαλκόκοτας – ζευγάρια αυτού του σπάνιου είδους τον επισκέφτηκαν την περασμένη άνοιξη.

Κι αν ενδιαφέρει πραγματικά η πρόληψη των επιπτώσεων της οικολογικής – κοινωνικής κρίσης, είναι εξίσου σημαντικός με άλλους υγροτόπους της ευρύτερης περιοχής: εκβολές Μεσσάπιου, έλος – αρχαιολογικό χώρο Γλύφας, εκβολές Λήλαντα, έλος Σουβάλα (Δοκός), Λιαννή Άμμο, υγρότοπο Φύλλων, έλος Αγίας Ελεούσας, πηγές Αρέθουσας- Άγιο Στέφανο, Αλυκές Κοπανά (Λάμψακος).
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA...

Από την πλευρά του το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Εύβοιας έχει πει ότι ο «Κολοβρέχτης» δεν είναι ενταγμένος σε περιοχή του δικτύου NATURA καταλήγοντας ότι η Περιφέρεια έχει εγκρίνει κονδύλι 44.640 ευρώ για να συνταχθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη.

Όντως, ο Κολοβρέχτης δεν είναι ενταγμένος στο NATURA αφού ΠΟΤΕ, από το 1989 μέχρι σήμερα (2021), (πλην μιας δυο προσπαθειών που εμποδίστηκαν από μια επιθετική αντίληψη που ήθελε μέχρι και την αποξήρανση του υγροβιότοπου για να γίνει οικόπεδα) καμία δημοτική, νομαρχιακή, περιφερειακή, κρατική αρχή και κυβέρνηση, δεν φρόντισε να προχωρήσει μια μελέτη που θα τεκμηρίωνε την αναμφισβήτητη οικολογική αξία του υγροβιότοπου.