ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ11302022

Παρ, 25 Νοε 2022 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Οι ευθύνες του Δήμου στα απομεινάρια ΕΛΕΝΙΤ

Οι ευθύνες του Δήμου στα απομεινάρια ΕΛΕΝΙΤ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρανέττα Τσιβίκα και Βαγγέλης Σταματούκος κατέθεσαν ερώτηση προς την Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα σχετικά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εγκαταστάσεις ΕΛΛΕΝΙΤ.

Συγκεκριμένα η ερώτηση είναι η εξής:

"Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ (αριθμός 1689/2020) που επί της ουσίας ακυρώνει προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες είχαν ανταλλαγεί δημοτικοί οδοί με εκτάσεις της εταιρίας ΦΑΜΑΡ.

Ποια μέτρα θα πάρει η Δημοτική Αρχή:

1.    Για να εφαρμοστεί η απόφαση;

2.    Για να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων από τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ που περιέχουν επικίνδυνα υλικά, αμίαντο κλπ;"

Ας θυμίσουμε την ιστορία. Από τους 250 εργαζόμενους στο εργοστάσιο “Ελλενίτ” στη Νέα Λάμψακο Χαλκίδος, 72 άτομα αποδεδειγμένα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του αμιάντου και ένας άγνωστος αριθμός κατοίκων των γύρω περιοχών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κάποια δημοσιεύματα: Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, 200 από τους εργαζόμενους δεν ζουν πιά χτυπημένοι από καρκίνο.

Το 1961 σε έκταση 100 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο παραγωγής αμιαντοτσιμέντου «Ελλενίτ». Αρχικά απασχολούσε 250 εργαζόμενους σε όλα τα στάδια παραγωγής, οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τις επιπτώσεις του αμίαντου στην υγεία.

Η πρώτη επιστημονική έρευνα για τις συνέπειες του αμίαντου έγινε το 1898. Ωστόσο μέχρι και 1978 δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την επικινδυνότητα του αμίαντου. 
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πήγαιναν μαζικά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, όπου διαπιστώνονταν οι θανατηφόρες παθήσεις τους. Τότε ήρθαν οι πρώτες οδηγίες που προειδοποιούσαν για τον αμίαντο. Η εταιρεία Ελλενίτ όμως, ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι ο αμίαντος ήταν καρκινογόνος.

Από το 1985, οι συγγενείς των θυμάτων άρχισαν δικαστικό αγώνα και μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκαν. Όταν το δικαστήριο ζήτησε να εξεταστούν οι εργάτες στα νοσοκομεία, οι γιατροί διέγνωσαν ποσοστό αναπηρίας από 93% – 95%. Το εργοστάσιο έκλεισε τελικά το 1990 και πρόσφατα το εργοστάσιο κατεδαφίστηκε και τα μπάζα του απομακρύνθηκαν.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία αφορούν περισσότερο όσους εισέπνευσαν το υλικό: εργαζόμενους στα ορυχεία εξόρυξης (από τα τέλη του ’90 δεν λειτουργούν πλέον) και σε χώρους επεξεργασίας και μεταφοράς, οικοδόμους, εργάτες που ήρθαν σε επαφή με πλακίδια αμιάντου, μονώσεις κ.λ.π.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ