ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΛΟΚΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΜΠΛΟΚΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Με εντολή Έλενας Βάκα δεν θα εκδίδονται πολεοδομικές άδειες. - Επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα όπου εξηγείται γιατί η Εύβοιας δεν αντέχει άλλα Αιολικά.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα ενημέρωσε ότι θα δοθεί εντολή στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων, ώστε να μην προχωρήσει σε καμία έκδοση οικοδομικής άδειας για εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κι ότι θα αποσταλεί σχετική επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Σκρέκα.
 
Παράλληλα αποκάλυψε ότι για την εγκατάσταση 18 ανεμογεννητριών στις Δημοτικές Ενότητες της Ανθηδόνας και της Αυλίδας ο Δήμος έχει ήδη οργανώσει τις απαιτούμενες δικαστικές ενέργειες εναντίον της εγκατάστασης αυτών των ανεμογεννητριών ανεμογεννητριών. 
 
Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ήδη έχει σταλεί μια πρώτη επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Με αυτήν, η Δήμαρχος Έλενα Βάκα, ζητά την μη εγκατάσταση περαιτέρω ανεμογεννητριών στα νησιά της Εύβοιας και της Σκύρου. Στην επιστολή αναφέρονται και τα παρακάτω: 
"Θέλω να θέσω υπ’ όψιν σας το γεγονός ότι το νησί της Εύβοιας, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα επανειλημμένως.

Όπως γνωρίζετε, τον Αύγουστο του 2020 στον Δήμο Χαλκιδέων, όπως και στον όμορο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων, είχαμε τεράστιες φυσικές καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Κάθε καλοκαίρι δε, η Εύβοια, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, πλήττεται από πυρκαγιές. Επιπλέον η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας με ένα οδικό δίκτυο, το οποίο όπως είναι σε όλους γνωστό υποβαθμίζει και εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Ακριβώς λόγω της νησιωτικότητας αυτής, ειδικά ως προς τη γεωμορφολογία του νησιού της Εύβοιας και της νήσου Σκύρου, όλοι οι Δήμοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, επηρεαζόμενοι ο ένας από τον άλλον, όπως στη λειτουργικότητά τους, την οικονομική, εμπορική και τουριστική τους ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι ο επισκέπτης της Εύβοιας και της Σκύρου περνάει από τον Δήμο μας για να μεταβεί σε οποιοδήποτε τμήμα της. Οι κάτοικοι περιορίζονται κυρίως στην εσωτερική μετανάστευση εντός του νησιού και ιδιαιτέρως για την αναζήτηση εργασίας. Επιπλέον σημειώνουμε ότι όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωρικά όρια αρμοδιότητάς τους.

Τέλος η Εύβοια ήδη παράγει πάνω από το 40% της αιολικής ενέργειας της χώρας, έχοντας μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων και μάλιστα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, σε δασικές, με μεγάλη βιοποικιλότητα περιοχές, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, σας ζητώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην εγκατασταθούν περαιτέρω ανεμογεννήτριες στα νησιά της Εύβοιας και της Σκύρου, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ανάπτυξη ενός τόπου, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα.».