ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Ο καθηγητής κ. Λέκκας παραθέτει τους λόγους και θεωρεί μόνη λύση τις άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις

Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους τουλάχιστον πέντε περιοχές της Εύβοιας κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα, εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. 
Επισημαίνει την ανάγκη περισσότερων παρεμβάσεων στις πληγείσες περιοχές, ενώ, πέραν των πυρκαγιών, σημειώνει ως αιτίες την αποκοπή των ρεμάτων και την έντονη αστικοποίηση κατά μήκος των εκβολών.
 
Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μίλησε για δέκα συνολικά περιοχές στη χώρα, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες και κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες. Οι μισές είναι στην Εύβοια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούν από πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια, τρεις στην Αττική και δύο στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Ιστιαία, τη Λίμνη, την Αγία Άννα και το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Ακόμη τις Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Γεράνεια Όρη της Αττικής και τον δήμο Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία στην Πελοπόννησο. 

Όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής, στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμοί μεγάλων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- χρειάζεται να γίνουν «περισσότερα έργα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές».

Πέραν των καταστροφικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κρίνονται καθοριστικές σε ό,τι αφορά την αποκοπή των ρεμάτων και την έντονη αστικοποίηση κατά μήκος των εκβολών εκεί όπου «άλλωστε παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Όπως τονίζεται, από τη στιγμή που τέτοια φαινόμενα δεν θεωρούνται πλέον μεμονωμένα, βασικό ρόλο στη δημιουργία των πλημμυρών παίζει η ένταση των βροχοπτώσεων, η γεωγραφική θέση των περιοχών και η δομή του εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί πως δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα με μία βροχόπτωση 50 χιλιοστών, όταν η κακοκαιρία «Ιανός» πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε φέρει τουλάχιστον 227 χιλιοστά βροχής.