ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Έρευνα του ΕΚΠΑ περιγράφει την κατάσταση και προειδοποιεί ποια χωριά απειλούνται περισσότερο

Στον εντοπισμό των περιοχών της Εύβοιας που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, εστίασε η έρευνα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. 
Τα χωριά που κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι οι Ροβιές, το Νεοχώρι, η Κρύα Βρύση, τα Βασιλικά, το Αρτεμίσιο, η Ιστιαία αλλά και οι μικρότεροι οικισμοί που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα σημεία. Πρόκειται για χωριά με αρκετά μεγάλο πληθυσμό, στα οποία αναμένεται να καταλήξει σημαντικός όγκος νερού και λάσπης σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων, όπως αυτές που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2020, όταν μέσα σε οκτώ ώρες έπεσαν 297mm βροχής, ποσότητα δηλαδή ανάλογη με αυτή που πέφτει κανονικά μέσα σε έναν χρόνο στην ίδια περιοχή. 
 

 

Όπως τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια – καθηγήτρια, Νίκη Ευελπίδου, το νερό της βροχής θα παρασύρει μεγάλες ποσότητες εδάφους, εφόσον πλέον δεν υπάρχει βλάστηση για να συγκρατήσει το χώμα, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο: αδυναμία αναγέννησης της βλάστησης λόγω της διάβρωσης, της έκπλυσης δηλαδή του εδάφους. Και αν όλα τα υπόλοιπα μπορούν με κάποιον τρόπο να αποφευχθούν ή έστω να διορθωθούν, το έδαφος δεν είναι ανανεώσιμος πόρος.
 ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 1.000 ΧΡΟΝΙΑ...
Οι ερευνητές Νίκη Ευελπίδου, Μαρία Τζουξανιώτη και Θεόδωρος Γαβαλάς βρέθηκαν επιτόπου στις καμένες περιοχές της βόρειας Εύβοιας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να καταγράψουν την κατάσταση και τις συνθήκες στις περιοχές που επλήγησαν. 
 
Καταγράφηκε η γεωμορφολογία, τα εδαφολογικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα, όπως το ετήσιο ύψος της βροχής αλλά και η απουσία πλέον της βλάστησης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, συνεκτιμώνται μέσω προγράμματος υπολογιστή και έτσι προκύπτει ο βαθμός ευαλωτότητας της κάθε περιοχής. 
 
Για παράδειγμα, εφόσον σε μια περιοχή υπάρχουν απότομες κλίσεις του εδάφους, αυτό σημαίνει ότι το νερό των βροχών θα μπορεί να «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα ψηλά προς τα χαμηλά και έτσι δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος η επιφανειακή απορροή του ύδατος να εισχωρήσει στο έδαφος εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. 
 
Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που κάηκαν κινδυνεύουν πιο εύκολα από ερημοποίηση, αφού αν δεν υπάρχει νερό είναι πιο δύσκολη η αναγέννηση της βλάστησης. Είναι σημαντικό από όπου περάσει το νερό πόσο γρήγορα θα κυλήσει, οπότε δεν θα προλάβει να απορροφηθεί.
 
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η ποιότητα των πετρωμάτων μιας περιοχής, αν δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν το νερό της βροχής ή αντίθετα δεν είναι διαπερατά και άρα το νερό γλιστρά και φεύγει πολύ πιο γρήγορα. Το νερό, κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης δεν απορροφάται, αντίθετα «φεύγει», παρασύρει και έδαφος εφόσον δεν υπάρχει βλάστηση, με αποτέλεσμα «μέσα σε λίγα λεπτά τεράστιες ποσότητες λασποβροχής να φτάνουν στα πεδινά, οι οποίες θα προκαλέσουν ανείπωτες καταστροφές. 

 

Η ομάδα των επιστημόνων του Γεωλογικού Πανεπιστημίου στις μετρήσεις της έλαβε υπόψη ακόμα ένα στοιχείο: τις υδρολογικές λεκάνες που υπάρχουν στην περιοχή, έτσι ώστε να εκτιμηθεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το νερό, σε ποιες κεντρικές υδάτινες αρτηρίες (ποτάμια – χειμάρρους) θα συγκεντρωθεί μεταφέροντας χώμα και ό,τι άλλο και σε ποια σημεία θα καταλήξει τελικά η λασποβροχή. 
Με αυτή τη διαδικασία άλλωστε δημιουργήθηκαν παλαιότερα και οι πεδιάδες όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα χωριά, όπως για παράδειγμα το Νεοχώρι. 
ΣΤΑΧΤΗ ΤΟ 33% ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στη βόρεια Εύβοια μέσα σε μια εβδομάδα κάηκαν 508.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όσον αφορά την εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης, είναι κυρίως: δασική βλάστηση 192.700 στρέμματα, θαμνώδεις εκτάσεις 99.600 στρέμματα, γεωργικές περιοχές 90.650 στρέμματα, χορτολιβαδικές εκτάσεις 77.720 στρέμματα, τεχνητές ζώνες 4.350 στρέμματα και εκτάσεις με αραιή βλάστηση 800 στρέμματα. 
Εκτιμάται ότι το 23% της συνολικής έκτασης της Εύβοιας ήταν καλυμμένο από δάση, κυρίως πευκοδάση. Η πυρκαγιά του καλοκαιριού έκαψε το 33% αυτών. Περίπου το 1/3 της έκτασης που καλυπτόταν από βλάστηση βρίσκεται πλέον γυμνό μπροστά στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα που έρχεται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ