ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ10232021

Παρ, 22 Οκτ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Διπλές οι επιπτώσεις: Δραματική μείωση της παραγωγής και είσοδος φθηνότερου μελιού από το εξωτερικό

Πάνω από 10.000 σμήνη μελισσών καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, στερώντας την αγορά από 10.000 τόνους τουλάχιστον. 
Η Εύβοια έζησε μια συντριπτική καταστροφή την ώρα που αποτελούσε πυλώνα της ελληνικής μελισσοκομίας, καλύπτοντας το ένα τρίτο της εγχώριας παραγωγής μελιού. Αυτό δεν ισχύει πιά.

 

Η Εύβοια αλλά και η Ελλάδα συνολικά, στηρίζεται κατά βάση στο πευκόμελο. Με βάση την καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί, πολύ δύσκολα θα ανακάμψει από αυτήν την καταστροφή, οι δε επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες αφού η αποκατάσταση ενός πευκοδάσους απαιτεί πολύ χρόνο, δεκαετίες.

Η πρώτη σοβαρή επίπτωση που καταγράφεται είναι η δραματική μείωση εξαγωγών προς την ευρωπαϊκή αγορά που θέλει χρόνια τώρα το ποιοτικό απόθεμα ελληνικό και ευβοιώτικο μέλι. 
Η δεύτερη επίπτωση είναι ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες ευρωπαϊκής της αγοράς σε μέλι, θα έχουμε εισαγόμενο στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Προκύπτει όμως έτσι σοβαρός κίνδυνος για την εγχώρια παραγωγή, καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις χαμηλές τιμές αυτού του εισαγόμενου μελιού.
Η Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων στην Ε.Ε. (Copa Cogeca) προειδοποιεί ήδη ότι αν δεν διαμορφωθούν ενιαία ευρωπαϊκά κριτήρια και στάνταρ για την εισαγωγή μελιού, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η ευρωπαϊκή και ελληνική παραγωγή. Ζητά λοιπόν να εξασφαλιστεί ελάχιστη ποιότητα στο μέλι που θα εισάγεται στα κράτη μέλη.
ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι και το 2018 στην ΕΕ υπήρχαν 600.000 μελισσοκόμοι και 17 εκατομμύρια κυψέλες. Ενώ την ίδια χρονιά η ΕΕ είχε τη δυνατότητα να παράγει 250.000 τόνους σε ετήσια βάση.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο πίσω από την Κίνα. Η εξαγωγή του ευρωπαϊκού μελιού κυμαίνεται στις 200.000 τόνους το χρόνο, τουλάχιστον με τα δεδομένα του 2018. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Σ. Αραβία αποτελούν τους κύριους αγοραστές.

Παράλληλα όμως η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα και την Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καλύπτει τη ζήτηση η εγχώρια παραγωγή και οι τιμές του μελιού από τρίτες χώρες είναι αρκετά ανταγωνιστικές.

Κάθε πλήγμα της ελληνικής μελισσοκομίας έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά και η ανείπωτη καταστροφή της παραγωγής πευκόμελου, στην Εύβοια στερεί από την ευρωπαϊκή αγορά ένα ακόμη όπλο.

ΒΑΣΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟ ΜΕΛΙ
Είναι περιττό να αναφερθεί ότι το μέλι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, της ελληνικής διατροφής, της οικονομίας της υπαίθρου. Η μελισσοκομία δεν περιορίζεται βέβαια στην παραγωγή μελιού αλλά παράγει κι άλλα προϊόντα όπως η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και το κερί από μέλισσες. Το ελληνικό μεσογειακό κλίμα είναι ευνοϊκότατο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας.

Η καθοριστική συμβολή των μελισσών, και της μελισσοκομίας κατ’ επέκταση, εδράζεται και στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς οι αποικίες μελισσών εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή των φυτών μέσω της επικονίασης

Την άνοιξη του 2021 η Κομισιόν δημοσίευσε έκθεση για την αγορά του μελιού, στην οποία σημείωνε ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού ήταν η Ρουμανία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ελλάδα. Κατά βάση η Νότια Ευρώπη προμηθεύει το μέλι.

Η ΕΕ επενδύει στρατηγικά στην παραγωγή μελιού, βλέποντας ένα πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν αλλά και ένα μέσο ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών. Γι’ αυτόν το λόγο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τη στήριξη των εθνικών προγραμμάτων μελισσοκομίας κυμαίνεται στα 240 εκ. για το διάστημα 2020-2022.