ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ10232021

Παρ, 22 Οκτ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ SKYROSPROJECT ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

ΤΟ SKYROSPROJECT ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

Παράδειγμα εξωστρέφειας, συνεργασίας, ουσίας, που αξιολογείται πλέον διεθνώς

Στη Λιναριά, το μικρό και πανέμορφο λιμάνι της Σκύρου, συναντιούνται κάθε καλοκαίρι από διάφορα μέρη του κόσμου άνθρωποι με ένα κοινό: την αγάπη τους για το περιβάλλον και τη λαχτάρα τους να μάθουν να το προστατεύουν σωστά ώστε στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις δικές τους παρέες, κοινότητες, πολιτείες και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρεσβευτές σε κάθε γωνιά της γης. 
 
Φέτος ήταν το 7ο καλοκαίρι που από τις 2 Ιουλίου το SKYROSPROJECT ξεκίνησε τις καινοτόμες δράσεις του και η φετινή ομάδα μοιάζει πιο ορεξάτη από ποτέ. Αλλά γιατί στη Σκύρο; Όπως μας ενημερώνει η μία εκ των δύο ιδρυτών του προγράμματος, Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου), το SKYROS PROJECT είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο δημόσιων φορέων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, τον φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου.

 

Το skyrosproject έχει δράσεις πολλές και για όλα τα γούστα. Πρακτική άσκηση φοιτητών από διάφορα πανεπιστήμια στο λιμάνι, Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, Περιβαλλοντική Κατασκήνωση για παιδιά, Τουριστικό και Θαλάσσιο Παρατηρητήριο που συλλέγει δεδομένα για την επιβάρυνση στο περιβάλλον, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι στη λογική του trash art, της τέχνης από σκουπίδια, όπου κατασκευάζονται ψηφιδωτά από σπασμένα πλακάκια, καθρέφτες, «δαχτυλίδια» από αναψυκτικά. «Ό,τι θα πετούσαμε το χρησιμοποιούμε και έχουν βγει πραγματικά αριστουργήματα», λέει στα ΝΕΑ η Κωνσταντίνα Σκαναβή. Ως προς την ανθρωπογεωγραφία που παρακολουθεί φανατικά το πρόγραμμα και φέτος απαρτίζεται από 40 άτομα, συνήθως πρόκειται για προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, δημόσιους λειτουργούς, υεγιονομικούς, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, «νέους και λιγότερο νέους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για τους εκπαιδευόμενους η επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα. Είναι όλοι άνθρωποι με διαφορετική αφετηρία που επιθυμούν να ενώσουν τις φωνές τους για την προστασία δύο κοινών αγαθών με τεράστια σημασία, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Και φυσικά να απολαύσουν τη μαγεία της εν πλω διδασκαλίας, καθώς τα μαθήματα στο SKYROSPROJECT γίνονται σε σκάφος.

O Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και συνιδρυτής του SKYROSPROJECT, Κυριάκος Αντωνόπουλος, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από καινοτόμο είναι και πολυβραβευμένο. Aπό τα Ηνωμένα Έθνη, βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το 2016, στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, βγήκε πρώτο παγκοσμίως για ένα βιντεάκι ευαισθητοποίησης, ανάμεσα σε 153 χώρες και 860 συμμετοχές. Πώς να μην φουσκώνουν έπειτα από υπερηφάνεια οι συνιδρυτές ενός τέτοιου προγράμματος; «Βγήκαμε πρώτοι και πανευρωπαϊκά, δύο φορές έχουμε πάρει χρυσό βραβείο για βιντεάκια zero waste. Μέχρι σήμερα, Λιμάνι και Skyros Project έχουν λάβει 26 Εθνικές και Διεθνείς βραβεύσεις. Οι εκπαιδευόμενοί μας, μιλούν για έναν νέο τρόπο εκπαίδευσης, την ποιοτική εκπαίδευση. Η επαφή αυτή με τη φύση έχει ενθουσιάσει εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Και όλοι θέλουν να ξανάρθουν. Έχουμε εκπαιδευόμενους που έρχονται επτά χρόνια συνεχόμενα. Και αυτό για εμάς είναι θρίαμβος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ