ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ02062023

Δευ, 06 Φεβ 2023 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ "NATURA" ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ;

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ "NATURA" ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ;

Το θέμα έφτασε στη Βουλή με Ερώτηση του βουλευτή Αρσένη - Τι λέγει ο Σύλλογος Προστασίας

Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης θέτει σε πρώτο πλάνο την νόμιμη ή όχι, εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Καρυστία. 
Βρίσκονται εντός Προστατευόμενης Περιοχής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 όπως ο ίδιος αναφέρει;
 
Η συγκεκριμένη Ερώτηση, αναφέρεται στην εγκατάσταση 120 ανεμογεννητριών στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέα, έργο για το οποίο η ΡΑΕ ανέβασε μη σύννομα την κάλυψη της φέρουσας ικανότητας της περιοχής στο 170%, βρίσκεται στην τελική φάση της αδειοδότησης εντός Προστατευόμενης Περιοχής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Δεκέμβριο, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση των υποχρεώσεών της για την προστασία και διατήρηση αυτών των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Ωστόσο αυτή η απόφαση αφορά και την εν λόγω περιοχή;
 
Ο βουλευτής λέγει: "Xωρίς ‘Δέουσα Εκτίμηση’ και με Προειδοποιητική Επιστολή για το θέμα και παρόλο που «η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν έχει εκπονηθεί δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ επειδή δε διατυπώνει «πλήρεις ακριβείς και οριστικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα ικανά να διασκεδάσουν οποιαδήποτε εύλογη επιστημονικής φύσεως αμφιβολία όσον αφορά τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων εργασιών» στην περιοχή Natura 2000 Όχη», στις 21.12.2021 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε την ένταξη έργων ΑΣΠΗΕ χωρίς ‘Δέουσα Εκτίμηση’ εντός της συγκεκριμένης περιοχής.
 
Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ) έχει προχωρήσει πρόσφατα σε αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος με θέμα την άμεση απειλή κατά της ακεραιότητας της Προστατευόμενης Περιοχής της Όχης λόγω εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ. Μόνο στον Δήμο Καρύστου λειτουργούν 411 Α/Γ ενώ ο σχεδιασμός θα φτάσει τις 845 Α/Γ.
 
Ερωτάται o κ. Υπουργός: Σε περίπτωση που καταδικαστούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα σταματήσει τη λειτουργία του αιολικού; Θα πληρώσει το πρόστιμο ο επενδυτής; Γιατί θεωρεί σημαντικότερη την εγκατάσταση της συγκεκριμένης επένδυσης από τον σεβασμό της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας;
 
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
 

«Οι νέες αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση αιολικών σταθμών, αλλά και οι νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις θέσεις Μομιλι, Αγκάθι και Γκρόπα μέσα στην περιοχή ΖΕΠ και ΕΖΔ αυτής της προστατευόμενης περιοχής θα μετατρέψουν το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της νότιας Εύβοιας σε ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο», υποστηρίζει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας.

Η ευρύτερη περιοχή του όρους Όχη είναι γνωστή ως "Σημαντική Περιοχή για τα Πτηνά" σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το 1985 και 1989 και διαβιούν και εκεί διαβιούν ορισμένα προστατευόμενα είδη πτηνών που έχουν εξέχουσα σημασία στον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της ΖΕΠ όπως ο Σπιζαετός, ο Μπούφος και ο Φιδαετός.