ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ02062023

Δευ, 06 Φεβ 2023 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΑΣΑ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΑΣΑ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Δίδονται δύο ακόμη χρόνια λειτουργίας τους έως ότου εκδοθούν επιτέλους οι άδειες εκμετάλλευσης

 
Παράταση στη λειτουργία των λατομείων σχιστολιθικών πλακών Καρύστου, δίνεται με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. 
Η ανάγκη της σχετικής παράτασης του χρόνου συμμόρφωσης προέκυψε δεδομένης της απρόβλεπτης και σφοδρής διατάραξης της οικονομίας για δύο συνεχόμενα έτη, που συνεπάγεται η εμφάνιση και διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 καθώς και της δυσχερούς λειτουργίας όλων των παραγωγικών τομέων και διοικητικών υπηρεσιών. 
 
Με την προτεινόμενη διάταξη διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των λατομείων σχιστολιθικών πλακών στον ενδιάμεσο χρόνο και μέχρι την έγκριση των προβλεπόμενων από τη δασική νομοθεσία, τη νομοθεσία των λατομείων και την περιβαλλοντική νομοθεσία, μελετών και λοιπών δικαιολογητικών.
 
Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κατέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου, ενώ συνυπογράφει και ο βουλευτής Ν. Μεσσηνίας κ. Μίλτος Χρυσομάλλης.
 
ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
 
Σήμερα, σε μια περιοχή όπου ουσιαστικά δεν υφίσταται εναλλακτική απασχόληση και οι 700 οικογένειες της νότιας Καρυστίας, εργάζονται και ζουν από τα λατομεία και τις μονάδες επεξεργασίας της τοπικής πέτρας, η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την επιβίωση της περιοχής.
 
Δυστυχώς μέχρι σήμερα ούτε τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών (ΣΙΔ) έχουν εκδώσει αποφάσεις αναγνώρισης κυριότητας αλλά και ουδεμία άδεια εκμετάλλευσης έχει εκδοθεί στο ανωτέρω πλαίσιο με τις διαρκείς παρατάσεις των προθεσμιών.  Το αποτέλεσμα είναι τα λατομεία να εργάζονται χωρίς άδεια αρμοδίας αρχής και να μην αποδίδουν τα οφειλόμενα στην Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Η εκμετάλλευση των λατομείων σχιστολιθικών πλακών Καρύστου, αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την οικονομία της νότιας Καρυστίας, από αρχαιότατων χρόνων μέχρι σήμερα. Ο Στράβων γράφει για τους περίφημους «καρυστικούς κίονες» ενώ η εντατική εξόρυξη συνεχίστηκε με την ίδια ένταση τόσο στην ρωμαϊκή αλλά και στη σύγχρονη εποχή. 
 
Tα προϊόντα της εκμετάλλευσης, το Καρυστινό μάρμαρο και η πλάκα Καρύστου, παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στους αιώνες με χαρακτηριστικά παραδείγματα κατασκευών που αντέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η κύρια περιοχή λατόμευσης ήταν αλλά και συνεχίζει να εκτείνεται στους δυτικούς πρόποδες της Όχης και στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αγίου Δημητρίου της περιφέρειας Μαρμαρίου.