ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08192022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΛΕΝΑ ΒΑΚΑ ΣΕ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΛΕΝΑ ΒΑΚΑ ΣΕ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Ποια δέσμη μέτρων προτείνει στην κυβέρνηση ο Δήμος Χαλκιδέων

"Λέμε ΟΧΙ στον υπάρχοντα σχεδιασμό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια". 
Με αυτή την σαφή δήλωση της Δημάρχου Έλενας Βάκα, και ο Δήμος Χαλκιδέων παίρνει ξεκάθαρη θέση σε ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια τώρα την Εύβοια.
 
Η δήλωση εγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε έχοντας κατά νου ότι υπάρχει σε εξέλιξη το επενδυτικό σχέδιο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470.4 MW» των εταιρειών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» και «EDPRenewablesS.A.», προϋπολογισμού 489 εκ ευρώ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.
 
Μιλώντας στο Σώμα η κυρία Βάκα, υπενθύμισε ότι στην Εύβοια παράγεται το 41% της αιολικής ενέργειας της χώρας. ¨Ο νομός μας σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος στην υποχρέωση και τον σχεδιασμό της χώρας για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ένας νομός που ήδη έχει μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων, και σε περιοχές μάλιστα προστατευόμενες (natura), δασικές με βιοποικιλότητα που οφείλουμε να προστατεύσουμε" συμπλήρωσε.
 
ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
 
Είπε ακόμη η Έλενα Βάκα: "Μία απλή επίσκεψη στη Νότια κυρίως περιοχή του νησιού αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει την περιοχή. Τα δε ανταποδοτικά οφέλη είναι μηδαμινά μπροστά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και στο βάρος που σηκώνουν οι τοπικές κοινωνίες.
Και ναι μεν ο Δήμος Χαλκιδέων δεν είναι χωρικά μέσα σε αυτούς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό, ως μητροπολιτικός Δήμος, όμως, όμορος με τους θιγόμενους Δήμους και επειδή το θέμα αφορά πρωτίστως την προστασία του περιβάλλοντος με σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στην χλωρίδα και την πανίδα, οφείλουμε να πάρουμε θέση, όπως άλλωστε έχουν πράξει και άλλοι Δήμοι, οι Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και βουλευτές του νομού.
 
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
 
Στο μεταξύ, στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ήδη τρεις εταιρείες κατέθεσαν αιτήσεις βεβαίωσης παραγωγού για περιοχές του Δήμου μας και συγκεκριμένα για περιοχές στις Δ.Ε Αυλίδας και Ανθηδώνας. Οι αιτήσεις αυτές βέβαια είναι προς αξιολόγηση και δεν έχουν εγκριθεί. Τι λέγει ο Δήμος γι αυτό;
 
"Είναι αδιανόητο να μην έχουν οι Δήμοι το δικαίωμα της αποφασιστικής γνωμοδότησης σε τέτοια ζητήματα. Να μην αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για τόσο σημαντικά θέματα, που αφορούν στο περιβάλλον, στην ίδια τη ζωή των δημοτών. Να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί ύψιστη έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος απλός θεατής σε εξελίξεις που χαράζουν τη χωροταξική πολιτική, δηλαδή το μέλλον ενός τόπου".
 
ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
 
Ο Δήμος ζητά ήδη: 
- Την άμεση αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης και κάθε νέας εγκατάστασης αιολικών σταθμών.
- Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη, την προστασία του περιβάλλοντος, τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, τις χρήσεις γης, με τη θέσπιση αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Τα κριτήρια αυτά να λαμβάνουν υπόψη των κορεσμό των περιοχών που είναι ήδη βεβαρυμμένες.
- Να θεσπιστεί νομοθετικά η αποφασιστική αρμοδιότητα των Δήμων, για τις αδειοδοτήσεις αυτές, με ρητό δικαίωμα άσκησης veto των δημοτικών συμβουλίων, όπως επίσης και για όλες τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον.
- Την ενίσχυση των ανταποδοτικών οφελών, όπου υπάρχουν ήδη τέτοιες εγκαταστάσεις.
- Την θεσμική πρόβλεψη της πλήρους αποκατάστασης των περιοχών στις οποίες βρίσκονται ήδη ανεμογεννήτριες, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους. Το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες των αιολικών σταθμών και να παρακρατείται από αυτούς, αποδιδόμενο μόνο εάν ολοκληρωθούν οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης.