ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ05072021

Παρ, 07 Μαϊ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για τα Αιολικά στην Εύβοια

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για τα Αιολικά στην Εύβοια

Τι αναφέρει κοινό ψήφισμα φορέων για την επένδυση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μια ακόμη τηλεδιάσκεψη με δημάρχους, εκπροσώπους των δήμων και της Περιφέρειας για την ανάγκη συντονισμού και κοινή δράση σε σχέση με τα Αιολικά Πάρκα. 
Ο πρώην Υφυπουργός και βουλευτής Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου με πρωτοβουλία του μαζί με το «Δίκτυο προοδευτικών πολιτών Εύβοιας» συνέταξε ένα ψήφισμα, σύντομο και ξεκάθαρο, το οποίο απέστειλε σε όλους του προέδρους των δημοτικών συμβουλίων Εύβοιας και Σκύρου, αναφέροντας: "Ήρθε η ώρα της δράσης που θα δείξει πόσοι εννοούμε αυτά που λέμε. Και οι πολίτες κρίνουν".
 
Στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε με αφορμή την απόφαση της ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470,4 MW» του επενδυτικού φορέα με την ονομασία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ», μετά από πρωτοβουλία του «Δικτύου Προοδευτικών Πολιτών Εύβοιας» και του Συμεών Κεδίκογλου εκδόθηκε ψήφισμα με βάση το οποίο όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας συμφώνησαν στα παρακάτω:
 
"Είμαστε ρητώς και κατηγορηματικώς αντίθετοι στο παραπάνω έργο όπως και σε κάθε άλλο συναφές έργο ΑΠΕ που θα επιβαρύνει περαιτέρω το νησί της Εύβοιας το οποίο αυτή τη στιγμή φέρει περίπου τις μισές εγκαταστάσεις ΑΠΕ όλης της χώρας
Είμαστε υπέρ της πράσινης ενέργειας, το οποίο αποδεικνύεται και από το γεγονός της εκτεταμένης ύπαρξης ΑΠΕ στον νησί, όχι όμως όταν αυτή χρησιμοποιείται με τρόπο ασύδοτο και κερδοσκοπικό ενάντια στις τοπικές κοινωνίες καθώς ο πολλαπλασιασμός τους χωρίς άλλα κριτήρια προκαλεί αθροιστική επιβάρυνση στο περιβάλλον και υποβαθμίζει το νησί και την ζωή των κατοίκων.
 
Ζητούμε την άμεση καταβολή των ανταποδοτικών εσόδων των ήδη εγκατεστημένων ΑΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες που επιβαρύνονται με την τοποθέτηση τους.
 
Οι Δήμοι όλης της Εύβοιας δηλώνουμε σήμερα με ξεκάθαρη φωνή ότι το νησί μας δεν μπορεί να ‘’σηκώσει’’ άλλες ΑΠΕ και προς τούτο αποφασίζουμε τα παρακάτω:
 
Άμεση δημιουργία ενός κοινού ταμείου με χρήματα που θα συνεισφέρουν όλοι οι δήμοι της Εύβοιας προκειμένου να εξασφαλίσουμε κορυφαία νομική εκπροσώπηση από νομικούς εξειδικευμένους στο περιβαλλοντικό δίκαιο και στις ΑΠΕ. Προστατεύουμε τις τοπικές κοινωνίες και ξεκινάμε άμεσα ενημέρωση τους.
Το ποσό που προτάθηκε και στο οποίο συμφωνούμε να καταβληθεί άμεσα στο κοινό ταμείο είναι 5.000 € από κάθε δήμο. Το ψήφισμα μας αυτό θα κοινοποιηθεί στη Περιφέρεια προκειμένου να έχουμε την υποστήριξη της. Υπογράφεται από όλους τους δημάρχους της Εύβοιας εκ μέρους της πλειοψηφίας".