ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ10232021

Παρ, 22 Οκτ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ελπίδες να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό Καρύστου

Ελπίδες να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό Καρύστου

Θ. Ζεμπίλης και Γ. Μανώλης κατέθεσαν τροπολογία στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά 

 
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, πραγματοποίησε και ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης. 
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Πολιτευτής Ευβοίας της ΝΔ και μέλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γης Νότιας Καρυστίας κ. Γιάννης Μανώλης. 
 
Ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέπτυξε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στον αρμόδιο για τα θέματα αυτά Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά.
 
Ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε χαρακτηριστικά στον Υφυπουργό ότι οι ιδιοκτήτες γης του Δήμου Καρύστου έχουν στην κατοχή τους σειρά συμβολαιογραφικών τίτλων, νομίμως μεταγραμμένων, που χρονολογούνται προ του έτους 1885, με αποτέλεσμα να αντλούνται σαφή δικαιώματα νομής και κυριότητας. 
 
Στο πλαίσιο αυτό προώθησε στον αρμόδιο Υφυπουργό σχετική τροπολογία που δίνει οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό ζήτημα του Δήμου Καρύστου.  Ο κ. Αμυράς δεσμεύθηκε να συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να ρυθμιστεί νομοθετικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Καρύστου και άλλων περιοχών.  

Η τροπολογία, με την οποία ζητάει την τροποποίηση του δεύτερου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 37 του Ν. 4280/2014, που κατέθεσε ο Θανάσης Ζεμπίλης έχει ως εξής:     

«Κατ` εξαίρεση η διάταξη αυτή δεν ισχύει στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Εύβοιας, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης».    

O βουλευτής Ευβοίας ενημέρωσε τον Υφυπουργό ότι έχει ήδη κατατεθεί εμπεριστατωμένη μελέτη, για την προτεινόμενη ρύθμιση, που περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία και πλούσια νομολογία.    

Επίσης παρέθεσε αυτούσια έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης, σε αντίστοιχη τροπολογία που είχε κατατεθεί στη Βουλή το έτος 2014:    

Η νήσος Εύβοια δεν περιήλθε στο Ελληνικό Κράτος διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με δικαίωμα πολέμου, διότι δεν καταλήφθηκε από τον Ελληνικό απελευθερωτικό στρατό αλλά παραδόθηκε από τις οθωμανικές αρχές του νησιού στην Ελληνική Κυβέρνηση με την υποχρέωση, οι οποία περιελήφθη στο από 3-2-1830 πρωτόκολλο του Λονδίνου, να αγορασθούν όλα τα κτήματα των Οθωμανών υπηκόων (μεταξύ των οποίων και τα έχοντα χαρακτήρα δάσους ή δασικής ή χορτολιβαδικήςέκτασης) από το Ελληνικό Κράτος, δυνατότητα ωστόσο την οποία δεν είχε το τελευταίο με αποτέλεσμα να τα αγοράσουν και μάλιστα μετά από υπόδειξη της Κυβερνήσεως πολίτες, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι. 
 
Στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας που παρουσιάζουν αλληλουχία τουλάχιστον 160 και πλέον ετών, η ύπαρξη των οποίων επιβεβαιώνει και τη φυσική εξουσίαση των εκτάσεων αυτών και οδηγεί αβίαστα στην εδραία πεποίθηση τους, τους οποίους θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί σειρά δεκαετιών δεν είχε οχλήσει το Κράτος, ότι η κυριότητα των εκτάσεων αυτών τους ανήκει.    
 
Αποτελεί άδικη περιπέτεια για τους ιδιοκτήτες επί σχεδόν δύο αιώνες να φορολογούνται για τα ακίνητα αυτά να πληρώνουν φόρους μεταβιβάσεως καθώς και τέλη και δικαιώματα μεταγραφών και να μην τους ανήκουν! 
Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι με την διάταξη αυτή εξαλείφονται και οι κοινωνικοί κλυδωνισμοί που είχαν δημιουργηθεί στη περιοχή εξαιτίας της άνισης μεταχείρισης των εκτάσεων ιδιοκτησίας των πολιτών και των εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών στην αυτή νήσου.
 
Για παράδειγμα. το δάσος Παγώντος, καθώς και τα υπόλοιπα δάση που κατέχονται από τους Αναγκαστικούς Συνεταιρισμούς Διαχειρίσεως Αδιαίρετων Δασών του Νομού Ευβοίας,πρέπει νόμιμα να ανήκουν κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητας στους παραπάνω Συνεταιρισμούς, εφόσον υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας προ του έτους 1885.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ