ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ10232021

Παρ, 22 Οκτ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπάρχει νομιμότητα στα Αιολικά Καρύστου;

Υπάρχει νομιμότητα στα Αιολικά Καρύστου;

Τι αναφέρει Ερώτηση του "Μέρα25" για την ισχύ του έργου

Επίκαιρη Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εσωτερικών, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην Καρυστία.
 
Η ερώτηση αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας είπε: «Η ΡΑΕ πριν δώσει οποιαδήποτε άδεια εξετάζει τη φέρουσα ικανότητα. Φυσικά εξετάζουμε, επαναλαμβάνω, τη φέρουσα ικανότητα και για το πρόγραμμα και το έργο, αυτό το οποίο προείπατε και για το οποίο ρωτάτε εντός των ορίων του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου. 
 
Δεν προκύπτει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας για τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Μαρμαρίου, Στύρων, Αυλώνος Διστύων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμινέων. Επίσης, στη δημοτική ενότητα Καφηρέως προκύπτει προσαύξηση ποσοστού κάλυψης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.»
 
Ωστόσο συνεχίζει ο βουλευτής: "Στις 19.2.2021 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε επένδυση, ύψους 489 εκατ. ευρώ με 182 νέες θέσεις εργασίας, στην εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW. Πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο–κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια, 104 ανεμογεννήτριες στο σύνολο.
 
Η ισχύς του έργου όπως παρουσιάστηκε στο έγγραφο για την αξιολόγηση της επένδυσης αναφέρει 450,6MW: «Ο επενδυτικός φάκελος «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW» της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ κατατέθηκε στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αριθ. 7600/2-12-2020 αίτηση και την συμπληρωματική αίτηση με α.π. 7604/7-1-2021». Στη σελίδα της ENTERPRISE GREECE το νούμερο αλλάζει σε 436,8 MW. Και τέλος παρουσιάζεται ως 470,4MW.
 
Ερωτάται οι κκ. Υπουργοί:
 
Με δεδομένο ότι μέχρι το 2017 οι επίσημες θέσεις εργασίας που αναφέρει η ΕΛΑΤΕΑΝ για Νότια Εύβοια συνολικά για την περίοδο 20 χρόνων είναι 62, πως προκύπτει ότι ο αριθμός θέσεων του έργου θα είναι 182;
 
Ποια είναι η πραγματική ισχύς του έργου;
Αιτούμαι την κατάθεση των παρακάτω εγγράφων:
 
- Την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου σχετικά με την αύξηση της φέρουσας ικανότητας στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού ΠΕΝ στις 8.3.21.
- Την τεκμηρίωση του αριθμού των θέσεων εργασίας -182 σύμφωνα με την πρόταση που τέθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.