ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08192022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΥΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΑΜΟΥΘ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΔΥΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΑΜΟΥΘ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις  ο νομός θεωρείται ιδανικός για ενεργειακές μονάδες

Το 2020 η κυβέρνηση προχώρησε με μία ανατροπή στο ενεργειακό της χώρας καθώς ο οικονομικά - περιβαλλοντικά ασύμφορος λιγνίτης εγκαταλείπεται, δίνοντας τη θέση του στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Αυτή η σημαντική μεταβολή στον ενεργειακό χάρτη της χώρας προκρίνει την... Εύβοια ως έναν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων.

Αυτή η επιλογή έχει φέρει σαρωτικές διαμαρτυρίες φορέων, πολιτών, Δήμων ακόμα και της Περιφέρειας Στερεάς που δηλώνει αντίθετη στην αλόγιστη επέκταση Πάρκων.
Ωστόσο, Αιολικά Πάρκα γίνονται ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδος βέβαια και μάλιστα η παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα, είχε μία σημαντική άνοδο καθώς μόνο κατά το 2020 συνδέθηκαν συνολικά στο δίκτυο 200 ανεμογεννήτριες ισχύος 517.5 ΜW (αύξηση κατά 14.4% σε σύγκριση με το 2019), ενώ 20 επενδυτές ολοκλήρωσαν αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα οι δύο μεγάλοι των ενεργειακών -και όχι μόνο- έργων υποδέχονται το 2021 με επενδύσεις σε αιολικά πάρκα τα οποία έχουν ενταχθεί ή είναι προς ένταξη στον ειδικό πλαίσιο των Fast Track επενδύσεων (ειδικός αναπτυξιακός νόμος 3894/2010) με στόχο τη γρηγορότερη αδειοδότηση τους. Και τα δύο υπό εξέταση έργα αναμένεται να υλοποιηθούν στην Εύβοια. Αναλυτικότερα είναι:

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:
Καρυστία Project
Το Καρυστία Project αφορά τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου με 18 ανεμογεννήτριες, το οποίο θα κατασκευαστεί από τον ενεργειακό βραχίονα του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), και έχει πάρει ήδη τη “σφραγίδα” της στρατηγικής επένδυσης.
Η επένδυση ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (585 εκατομμύρια ευρώ) και η συνολική ισχύς του έργου ανέρχεται στα 360 MW. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο θα συνδεθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 69 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από την Εύβοια και θα καταλήγει στην Αττική.
Το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος, δηλαδή τα 270 από τα 360 MW, προκύπτουν από το χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων που εξαγόρασε τον Μάρτιο του 2020 η ΤΕΝΕΡΓ από την RF Energy A.E. Μέσω του έργου αυτού αναμένεται πως θα μειωθούν οι ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.2 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ η ΤΕΝΕΡΓ θα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της δημιουργίας έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.8 εντός της επόμενης δεκαετίας.

Η επένδυση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Η δεύτερη σημαντική επένδυση σε αιολικά πάρκα στην Εύβοια, η οποία κοντράρει στα ίσια αυτή της ΤΕΝΕΡΓ, είναι τα υπό ένταξη στη fast track διαδικασία αιολικά πάρκα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια.
Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για τη δημιουργία αιολικών πάρκων ισχύος 436 MW με το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει τη δημιουργία 8 αιολικών πάρκων, τα οποία και θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4.2 MW έκαστη με τα μισά να βρίσκονται στη Βόρεια-Κεντρική Εύβοια και τα υπόλοιπα στη Νότια Εύβοια.
Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι συγκεκριμένες θέσεις στις οποίες θα χωροθετηθούν τα πάρκα είναι οι εξής:
* Βόρεια-Κεντρική Εύβοια: Πυρκαγιά, Κάμπλος, Όλυμπος και Γκράβες
* Νότια Εύβοια: Τσούκκα-Δεμενίτη, Πυργάρι, Ντελίβια-Μύτικιας και Χρουσή
Προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για την επένδυση και επόμενο βήμα είναι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Enterprise Greece, προκειμένου να ενταχθεί η πρόταση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), όπου και θα ληφθεί η απόφαση για την ένταξη στο ειδικό πλαίσιο fast track.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση μιλάμε για δύο πολύ επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, οι οποίες συνδυαστικά ανέρχονται στα 806 MW ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ακολουθώντας έτσι το στόχο που έχει τεθεί από το ΕΣΕΚ και το masterplan απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας έως το 2030.