ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ01162022

Πεμ, 13 Ιαν 2022 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Απαιτούνται χρόνος, χρήμα και γραφειοκρατία ώστε να σταματήσει η φοβερή ρύπανση του Ευβοϊκού

Μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη διαχρονική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από όλες τους κυβερνήσεις, είναι ασφαλώς οι τόνοι σκουριάς που εναποθέτει η μεταλλευτική βιομηχανία στη θάλασσα του Ευβοϊκού κάθε χρόνο, χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες και νόμιμες άδειες. 
Η βαριά αυτή ρύπανση οφείλεται στη λειτουργία του εργοστασίου της Λάρυμνας και των ορυχείων. Για να αποκατασταθεί αυτή η φοβερή σε έκταση ρύπανση απαιτούνται χρόνος και χρήμα.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και φέρονται να το έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση ως το σημαντικότερο ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί για να προσέλθουν στην επόμενη φάση των διαγωνισμών και να αναλάβουν δεσμευτικό ενδιαφέρον.
 Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα και το θεωρεί ως το σημαντικότερο για να πουληθεί η εταιρεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, στην όλη διαδικασία πώλησης, πέραν των αρμοδίων υπουργών, ενεπλάκη και το Μέγαρο Μαξίμου (δηλαδή ο πρωθυπουργός), σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των επενδυτών για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.
Οι δύο ελληνικές συμμετοχές, του ομίλου Μυτιληναίου και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια του Μαξίμου. Το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης των δύο διαγωνισμών με τη συμμετοχή 6 επενδυτικών σχημάτων κρίθηκε ικανοποιητικό, ωστόσο για όλες τις πλευρές είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση στα περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά ζητήματα και παράλληλα μια ικανοποιητική σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.
ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ακόμη και αν κάποιος επιλέξει τη μέθοδο της πυρομεταλλουργίας που χρησιμοποιεί σήμερα η ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις για την αναβάθμισή της, αλλά να μεταφέρει μετάλλευμα πιο πλούσιο  σε νικέλιο από το χαμηλής περιεκτικότητας μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ (κάτω από 1%  ο τόνος). Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι αυτή της υδρομεταλλουργίας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα ανάκτησης και του κοβαλτίου που περιέχει το μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ, αλλά προϋποθέτει επενδύσεις της τάξης των 600-700 εκατ.

ΟΙ ΕΞΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Από τον διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ απουσιάζει ένας εκ των βασικών μνηστήρων, ο δισεκατομμυριούχος Ισραηλινός Μπένι Στάινμετς.
Η διπλή καταδίκη του για διαφθορά από τις δικαστικές αρχές της Ρουμανίας και της Ελβετίας μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων τον Ιανουάριο πιθανότατα να μην επέτρεψε τελικά τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.
- Διερευνητικού κυρίως ενδιαφέροντος σε αυτή τη φάση φαίνεται να είναι και η συμμετοχή του ομίλου Μυτιληναίου, για τον οποίο «η ΛΑΡΚΟ που διεκδίκησε το 2009 δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή», όπως τονίζουν κύκλοι του ομίλου.
- O όμιλος Trafigura Group Pte είναι η πιο ισχυρή συμμετοχή στον διαγωνισμό, με  έσοδα 147 δισ. το 2020, καθαρά κέρδη 1,6 δισ. δολ., με 80 γραφεία σε 48 χώρες και 8.822 εργαζομένους.
- O κυπριακός όμιλος Tharisa Plc του επιχερηματία Λουκά Πουρούλη είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ορυκτών πόρων, που κατέχει και λειτουργεί το ορυχείο Tharisa  στο νοτιοδυτικό τμήμα του συγκροτήματος Bushveld στη Νότια Αφρική.
- Η Solway Investment Group είναι ο όμιλος που ίδρυσε ο Εσθονός Aleksandr Bronstein, με έδρα την Ελβετία και ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στην Ρωσία, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου παγκοσμίως.
- H Commodity and Mining Insight Ireland Limited είναι εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και φαίνεται να μπήκε στον διαγωνισμό για λογαριασμό μεγάλου πελάτη της.