ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ02062023

Δευ, 06 Φεβ 2023 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΚΤΩ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ - 104 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

ΟΚΤΩ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ - 104 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Προωθούνται άμεσα με σχέδιο fast track και αφορά δασικές περιοχές στην Δίρφυ, Ερέτρια, Κάρυστο, Αλιβέρι

Μία νέα επένδυση μαμούθ έρχεται να προστεθεί στην Εύβοια στον τομέα των Αιολικών Πάρκων. Η επένδυση αυτή επιβεβαιώνει ότι η Εύβοια παρά τις αντιδράσεις κομμάτων, φορέων και πολιτών, από πολλές ενεργειακές επιχειρήσεις θεωρείται ιδανική για αιολικά πάρκα, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι του κλάδου να έχουν στραφεί προς την περιοχή μας.
Τώρα έρχεται μια μεγάλη επένδυση από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία θέλει να δημιουργήσει ένα αιολικό πάρκο ισχύος 450.6 MW στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια, διπλασιάζοντας έτσι την υφιστάμενη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 450.6 εκατομμύρια ευρώ και οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν 182 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα η εταιρία επιδιώκει τη δημιουργία 8 αιολικών πάρκων στην Εύβοια, τα οποία θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4.2 MW έκαστη. Μάλιστα η κατανομή των αιολικών πάρκων οριοθετείται ως εξής:
Βόρεια-Κεντρικη Εύβοια: 4 αιολικά πάρκα, και Νότια Εύβοια: 4 αιολικά πάρκα. Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Στόχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι η γρήγορη αδειοδότηση και ολοκλήρωση του παραπάνω έργου ΑΠΕ, καθώς έχει ήδη κάνει αίτηση για την υπαγωγή του στο ειδικό καθεστώς των “Στρατηγικών Επενδύσεων”. Η πρόταση έχει ήδη τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση και η σχετική διαδικασία θα είναι γοργή, αφού θα διαρκέσει μόλις μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.
Εφόσον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάρει την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, τότε το έργο της θα μπει σε μία fast track διαδικασία, καθώς τα αιολικά πάρκα θα υπαχθούν στον ειδικό αναπτυξιακό νόμο 3894/2010.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εντός της πρότασης που έχει καταθέσει στο Enterprise Greece, τονίζει ότι στις παραπάνω θέσεις δεν προβλέπεται η ανάπτυξη αστικών χρήσεων, καθώς πρόκειται κυρίως για δασικές εκτάσεις για τις οποίες υπάρχει συμβατότητα ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
Οι συγκεκριμένες θέσεις στις οποίες οριοθετείται το έργο είναι οι εξής: Βόρεια-Κεντρική Εύβοια: Πυρκαγιά, Κάμπλος, Όλυμπος και Γκράβες. Νότια Εύβοια: Τσούκκα-Δεμενίτη, Πυργάρι, Ντελίβια-Μύτικιας και Χρουσή
Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω επένδυση εναρμονίζεται πλήρως με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, αποτελεί πόλο έλξης αξιόπιστων διεθνών επενδυτών, υποστηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και του Green Dealτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι προστατεύει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στο στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.