ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ11302022

Παρ, 25 Νοε 2022 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

Τα 1.620 στρέμματα που επλήγησαν από πυρκαγιές θα ξαναγίνουν πράσινα με 800.000 δένδρα

Δεκατρείς περιοχές της χώρας που επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και είδαν δάση τους να χάνονται, θα ενταχθούν στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που εκπονήθηκε ποτέ στη χώρα και θα ξαναγίνουν πράσινες. 
Ανάμεσα τους και η Κεντρική Εύβοια, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πρέπει να αναδασώσει 1.620 στρέμματα, που κάηκαν σε φωτιές το 2015.

Η Εύβοια έχει το μικρότερο εμβαδόν από τις 13 περιοχές που έχουν ενταχθεί, έχει κριθεί όμως αναγκαία η αποκατάσταση της καταστροφής που έχει υποστεί.
Για την αναδάσωση της Εύβοιας θα διατεθούν περίπου 800.000 δέντρα ηλικίας ενός - δύο ετών που θα έχουν επιλεγεί με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, ώστε να αναπτυχθούν σωστά και γρήγορα. Ο ανάδοχος που θα τα φυτεύσει, θα τα ποτίζει για μια διετία και θα συμπληρώνει τα κενά δέντρων εφόσον χρειαστεί.
Πότε θα ξεκινήσει η αναδάσωση στην Εύβοια; Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου οι Διεύθυνση Δασών της Εύβοιας θα πρέπει να έχει οριοθετήσει επακριβώς την έκταση που θα αναδασωθεί.
Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του φετινού χειμώνα θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του μεγάλου αυτού εγχειρήματος και θα έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης τα 300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται και για τις 13 περιοχές που θα αναδασωθούν. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, οι μελέτες, οι συμβάσεις έργου. Αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η αναδάσωση.
Η υλοποίηση των αναδασώσεων και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026.
Το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει ακόμη την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων.