ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ11302022

Παρ, 25 Νοε 2022 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 91 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 91 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Εκδόθηκε άδεια από την ΡΑΕ - Θα τοποθετηθούν σε πέντε Δημοτικές Ενότητες της Εύβοιας

Η ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε στην έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αιολικό σταθμό ισχύος 227,7 MW, που θα εγκατασταθεί στις Δημοτικές Ενότητες της Εύβοιας, Αμαρυνθίων, Διρφύων, Ερέτριας, Κονιστρών και Κύμης. 
Συνολικά θα εγκατασταθούν 91 ανεμογεννήτριες.

Πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Β. Αποστόλου, που ανέφερε πως "πρέπει η κάλυψη των ενεργειακών της χώρας να γίνει μέσα από μια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η Εύβοια έχει ήδη απαντήσει σε αυτή την ανάγκη εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών, στα πολλά και γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στην Νότια Εύβοια".
Όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, οι  91 νέες ανεμογεννήτριες που είναι τεραστίων διαστάσεων απειλούν να αλλοιώσουν  τη φυσιογνωμία της Εύβοιας.
Υποστηρίζει επίσης ότι "οι μεθοδεύσεις που ακολούθησε η ΡΑΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση για να ξεπεράσει τις τοπικές κοινωνίες, έχει εξαγριώσει τους κατοίκους και γι  αυτό η αντίδραση είναι καθολική".
Το θέμα έχει φέρει αντιδράσεις εδώ και καιρό. Φορείς και πολίτες δεν αποδέχονται ότι έχουν τηρηθεί οι νόμοι και καταγγέλλουν ότι:
· Για να εγκατασταθούν οι φαραωνικές ανεμογεννήτριες θα ανοιχτούν δρόμοι με τεράστιο πλάτος και ότι βρεθεί στο πέρασμά τους θα καταστραφεί.
· Θα επέμβουν στους δρόμους του νερού με καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα.
· Θα κατασκάψουν τις κορυφές των βουνών μας και θα τις γεμίσουν με τόνους μπετόν.
· Θα δεσμευτούν χιλιάδες στρέμματα γης σε προστατευμένες για την πολύτιμη βιοποικιλότητά τους περιοχές.
· Τα βουνά αλλά ακόμα και οι ημιορεινές περιοχές θα γεμίσουν με νέες σειρές από κολόνες ή υπόγειες διαδρομές με καλώδια μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος για την εξαγωγή του.
· Θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
Μια ανακοίνωση κατοίκων της Δίρφυς μάλιστα αναφέρει: "Εμείς, οι κάτοικοι της Δίρφυς επιδιώκουμε την πραγματικά Αειφόρο Ανάπτυξη που ταιριάζει στην ορεινότητα ολόκληρης της περιοχής και κρατάει αδιατάρακτο το Φυσικό Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και μπορεί να ζωντανέψει τα χωριά μας.
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες μιλούν για «Μικρό όφελος – Μεγάλη καταστροφή» καθώς η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!
Μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας.
Και τι θα μας μείνει από την «πράσινη» ανάπτυξή τους; Τα σκουριασμένα κουφάρια των ανεμογεννητριών, να ασχημαίνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας, μιας και ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 20 χρόνια. Μετά τις εγκαταλείπουν να διαλυθούν μόνες τους.
Δε θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας μετατρέποντας τον από προστατευόμενο οικοσύστημα σε βιομηχανική ζώνη.
Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα δράσης στις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και φορείς της περιοχής μας και προπάντων σε όλους τους πολίτες της Εύβοιας".