ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ01162022

Πεμ, 13 Ιαν 2022 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΧΥΛΑ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ ΣτΕ

ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΧΥΛΑ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ ΣτΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να προστατευθεί η βιοποικιλότητα του νησιού

Μείζον θέμα για τις εγκαταστάσεις Αιολικών Πάρκων, στην περιοχή είναι πλέον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1690/2020, η οποία ήδη καθαρογράφθηκε και αποτελεί μία σημαντική νίκη για την προστασία του Κόχυλα, του βουνού, δηλαδή, στο νότιο τμήμα του νησιού της Σκύρου (ύψος 792 μέτρα).
Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει: «λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ατόμων του μαυροπετρίτη στη Σκύρο και της παγκόσμιας σημασίας της τοπικής αποικίας του, νομίμως ελήφθησαν μέτρα προστασίας του είδους στην περιοχή τροφοληψίας του, όπως η απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θεσπίσθηκε προκειμένου να αποτραπούν, μέχρι την έκδοση του π.δ. προστασίας, η διατάραξη της “οικολογικής ακεραιότητας” του τόπου “σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη του είδους” και η “δυνητική απειλή” για τη βιοποικιλότητα της Σκύρου και την οικολογική ακεραιότητα της περιοχής του όρους Κόχυλα».
Το θέμα είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις. Αvant qu’il ne soit trop tard (πριν είναι πολύ αργά) λέει η αφίσα στο μετρό του Παρισιού για την προστασία του όρους Κόχυλα στη Σκύρο, στο πλαίσιο καμπάνιας για τα αιολικά πάρκα στα ελληνικά βουνά.
"Σήμερα, με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ υπέρ της προστασίας του βουνού, σημειώθηκε μία ιστορικής σημασίας νίκη, καθώς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στις ορέξεις των μεγαλοεπενδυτών", αναφέρουν όσοι αντιστάθηκαν στο έργο.
Για το θέμα υπήρξε προχθές Σάββατο συνάντηση Χατζηγιαννάκη με τον Δήμαρχο Σκύρου, Νίκο Μαυρίκο.
Οι δυο άνδρες συμφώνησαν πως αυτή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας, είναι μία μεγάλη νίκη, εξέχουσας σημασίας για το νησί της Σκύρου αλλά και για πολλές άλλες προστατευμένες περιοχές της χώρας μας, καθώς αναφέρει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μπορεί να αλλοιώσει την οικολογική ακεραιότητα κάθε τόπου.
Ο βουλευτής Ευβοίας με τον Δήμαρχο Σκύρου και τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας, Ιπποκράτη Κωστή, συνομίλησαν για τις επόμενες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η τοπική κοινωνία του νησιού απέναντι στην εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου αιολικού σταθμού στην προστατευμένη περιοχή Natura 2000, οπού ζει μία παγκόσμιας σημασίας, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, αποικία πτηνών μαυροπετρίτη.
Τέλος, στη συνάντηση αποφασίστηκε να κλιμακώσουν την πίεσή τους, ώστε συντονισμένα και ενωμένοι με την Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του βουνού, να στηρίξουν, όλες και όλοι μαζί οι Σκυριανοί, τον αγώνα για την προστασία του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ