ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ10272021

Τρι, 26 Οκτ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Όλα γίνονται νόμιμα στο Καστανόλογγο

Όλα γίνονται νόμιμα στο Καστανόλογγο

Δεν γίνονται κακές περιβαλλοντικές ενέργειες στην Όχη λέγει το αρμόδιο Υπουργείο

Ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε στην Βουλή ερώτηση σχετικά με τη διάσωση του “Καστανόλογγου ΄Οχης”, της Καρύστου. 
Συγκεκριμένα ο κ. Βελόπουλος αναφέρει ότι ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Νότιας Καρυστίας έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών, προκειμένου να μη γίνει η κοπή των ξερών καστανιών στον Καστανόλογγο, της Όχης.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Όχη συμπαρασύρει σε αφανισμό ένα μνημειώδες τοπίο του βουνού. Το Δασαρχείο της περιοχής αναλαμβάνει την αναμόρφωση του Καστανόλογγου, αφού ήδη διευκόλυνε τις εταιρείες να ανοίξουν δρόμους στα απάτητα μέρη του βουνού, κόβοντας και καταπλακώνοντας αιωνόβια βλάστηση. Χαράχτηκαν περιμετρικά του Καστανόλογγου αντιπυρικές ζώνες, που αυξάνουν τη διάβρωση του εδάφους και κατακερματίζουν περαιτέρω το τοπίο.
Περιφράχτηκαν ερμητικά τρία μεγάλα τμήματα της περιοχής, αυξάνοντας τον κίνδυνο της οικολογικής απομόνωσης του Δάσους από την γύρω περιοχή, χωρίς να αφήνονται δίοδοι για την κυκλοφορία των μικρών ζώων, ώστε να κινούνται τα εν λόγω ελεύθερα, εντός και εκτός του Δάσους. Αγνοήθηκε, κιόλας, μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η οποία επικεντρωνόταν στα της βόσκησης των γιδιών και στην ελεύθερη κίνηση της άγριας πανίδας της περιοχής, σχετιζόμενη με μικρές περιφράξεις γύρω από τα νέα δενδρύλλια, είτε αυτοφυή, είτε τεχνητώς φυτεμένα, στα πλαίσια αναδάσωσης. Χειρότερη παρέμβαση, όμως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο σχεδιασμός του Δασαρχείου για κοπή των ξερών καστανιών, όρθιων και πεσμένων, προκειμένου να τις κάνει καυσόξυλα.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε στην ερώτηση του κ. Βελόπουλου ως εξής:
"Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο, κοινοποιούμε το  έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας από το οποίο προκύπτει ότι οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες εφάρμοσαν τις κείμενες διατάξεις σύμφωνα και με τις αρχές της δασολογικής επιστήμης, για την περιβαλλοντική αναβάθμιση, διατήρηση, βελτίωση, προστασία και ανάδειξη του δημοσίου δάσους Καστανόλογγου.
Οι εργασίες που υλοποιούνται στο δημόσιο δάσος του Καστανόλογγου εκτελούνται κατόπιν εγκεκριμένων μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η υλοτομία των ξερών ατόμων καστανιάς και όπου απαιτείται η κλάδευση αυτών, ενεργείται κατ’ εφαρμογή εγκεκριμένων μελετών, επί των οποίων εκδόθηκαν αποφάσεις περί «Έγκρισης έκτακτης κάρπωσης».
Κατά των ανωτέρω αποφάσεων ασκήθηκε η από 17-7-2020 ιεραρχική προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) και 14 (δεκατεσσάρων) κατοίκων του Δήμου Καρύστου, η οποία απορρίφθηκε με απόφαση του Συντονιστή Αποκ. Διοικ. Θ. Στ. Ελλάδας.
Συνεπώς, οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες λειτούργησαν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τις αρχές της δασολογικής επιστήμης για την περιβαλλοντική αναβάθμιση, διατήρηση βελτίωση, προστασία και ανάδειξη του δημοσίου δάσους Καστανόλογγος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ