ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ10232021

Παρ, 22 Οκτ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΧΥΤΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΧΥΤΑ

Φόβοι ότι θα δημιουργηθεί δίπλα του μια ακόμη χωματερή στην Χαλκίδα - Οι εκτιμήσεις Αποστόλου σε Επιτροπή της Βουλής

Η χωματερή Χαλκίδας δέχεται όλα τα σκουπίδια της Εύβοιας αλλά και από περιοχές της Στερεάς. Η αντοχή της είναι μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη οπότε το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί ένας ακόμη ΧΥΤΑ δίπλα, όπως έγινε στην Φυλή για την Αττική.  
Αυτό θα συμβεί γιατί καθυστερεί επί χρόνια η σωστή λύση διαχείρισης απορριμμάτων, που επιπλέον δεν βοηθά την τόσο σημαντική ανακύκλωση.

Τα παραπάνω διατυπωσε ο βουλευτής Ευβοίας Β. Αποστόλου, σε Επιτροπή της Βουλής και σε σχετική συζήτηση. Είπε ο κ. Αποστόλου;
"Υπάρχει ένας χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αυτός που βρίσκεται στην Χαλκίδα και μάλιστα να αγγίζει και περιοχές με κατοικίες που έχουν ανεγερθεί με νόμιμες διαδικασίες.
Η χωματερή αυτή υποδέχεται σχεδόν όλα τα σκουπίδια της Εύβοιας γιατί στα υπόλοιπες περιοχές δεν έχει καταστεί δυνατή ούτε η κατασκευή ενός σταθμού μεταφόρτωσης.
Μάλιστα στην ίδια χωματερή οδηγείται και το 50% της ανακύκλωσης της Ανατολικής Στερεάς της μονάδας του Σχηματαρίου, λόγω μη σωστής εκκαθάρισης στην πηγή.
Και ξέρετε πότε οδηγείται σε κορεσμό η χωματερή της Χαλκίδας; Την ερχόμενη άνοιξη.
Μέχρι σήμερα δεν απασχολεί την Αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών το συγκεκριμένο θέμα. Αττική τους δύο ΧΥΤΑ των Λιοσίων ακολούθησε ο τρίτος πιο δίπλα, αυτός της Φυλής. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι περιμένει και την Χαλκίδα, αν δεν υπάρξει γρήγορη απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Εύβοιας.”
Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, έγινε  κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον». Είπε ακόμη:
 "... Η Κοινοτική Οδηγία, που έχουμε ενσωματώσει στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) απαιτεί ως το 2020 τη μείωση των απορριμμάτων προς ταφή στο 50% .
Η Ε. Επιτροπή μάλιστα έχει θέσει νέους στόχους, αφού με τη ψήφιση της νέας οδηγίας, τον Απρίλιο του 2018 υποχρεώνει τα κράτη-μέλη μέχρι το 2035 να ανακυκλώνουν το 65% των απορριμμάτων, με κλιμάκωση 5% ανά 5ετία.
Τι γίνεται στη χώρα μας σήμερα μόνο στο χώρο των αστικών απορριμμάτων, για τα οποία δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης;
Το 80% των απορριμάτων οδηγείται στις χωματερές για ταφή, ενώ το υπόλοιπο 20% πηγαίνει στην ανακύκλωση, χωρίς να είναι σίγουρο ότι κι αυτό γίνεται στο σύνολό του, αφού το μισό περίπου του μπλέ κάδου είναι απορρίμματα, και επιστρέφει στους ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών..."