ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ09262021

Παρ, 24 Σεπ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνων εξηγεί γιατί δεν επλήγη η Χαλκίδα και γιατί είχαμε τέτοιες ζημιές σε Ψαχνά, Πολιτικά

Από τα δεδομένα της πλημμύρας στα Ψαχνά προκύπτει, ότι η μεγαλύτερη αιτία για την καταστροφή ήταν η έντονη και πολύ ισχυρή βροχόπτωση που επηρέασε οικισμούς στο ευρύτερο πλημμυρικό πεδίο των ποταμών και όχι τόσο οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λήλαντας και ο Μεσάπιος δεν έχουν βαριές ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως έχουμε δει σε άλλες περιοχές. Εξαιρούνται δύο σημεία: στο χωριό Πολιτικά ένα μικρό ρέμα που περνά από το χωριό έχει περιοριστεί με γεφυράκια και διαβάσεις, ενισχύοντας την πλημμύρα στο χωριό. Και στο δέλτα του Μεσάπιου, στα Ψαχνά, που υπάρχει δόμηση. Δεν πρόκειται για έντονες παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού, αλλά στον φυσικό χώρο του ποταμού, που έπρεπε να είναι ελεύθερος ώστε να πλημμυρίζει όποτε ο ποταμός “κατεβάζει” πολύ νερό».
Ακόμη, η πυρκαγιά στα Ψαχνά, που έκαψε πέρυσι πάνω από 44.000 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης, έπαιξε ρόλο στην πλημμύρα αλλά όχι καθοριστικό, λένε οι επιστήμονες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Από τη ραχοκοκαλιά της Δίρφυος ξεκινούν δύο ποτάμια, που παραλαμβάνουν το νερό της βροχής. Το ένα ποτάμι είναι ο Λήλαντας, που καταλήγει στο Λευκαντί και στο Βασιλικό και το άλλο ο Μεσάπιος, που αποστραγγίζει τη δυτική Δίρφυ και καταλήγει στα Ψαχνά. Τα δύο ποτάμια βρίσκονται εκατέρωθεν της Χαλκίδας και αυτό εξηγεί γιατί οι ζημιές ήταν τόσο περιορισμένες στην πόλη της Χαλκίδας και στη Νέα Αρτάκη.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας για την Ανατολική Στερεά, που συντάχθηκε το 2017, ο Λήλαντας, που είναι και ο μεγαλύτερος ποταμός της Εύβοιας, παρουσιάζει ιδιαίτερα αναπτυγμένο υδρογραφικό δίκτυο και η λεκάνη απορροής του είναι έκτασης 300 τ. χλμ. Στον ποταμό έχουν καταγραφεί δύο σημαντικές πλημμύρες το 2009.
Ο Μεσάπιος με τους πολλούς παραχειμάρρους του αποστραγγίζουν μια μεγάλη έκταση, περίπου 670 τ. χλμ., από τους ορεινούς όγκους Κανδήλι και Δίρφυς. Ο ποταμός έχει υπερχειλίσει δύο φορές, το 2005 και 2006. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο οικισμός των Ψαχνών θεωρείται ευάλωτος σε πλημμύρες.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι κανένα ποτάμι, ρέμα ή χείμαρρος στην Εύβοια δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί. Στην Εύβοια, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, έχουν οριοθετηθεί μικρά τμήματα χειμάρρων και ποταμών, στα όρια ιδιοκτησιών.
Το 2016 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας ανέθεσε στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας την εκπόνηση μελέτης για την προστασία και διαχείριση του Λήλαντα, η οποία περιλάμβανε και τον εντοπισμό θέσεων για την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης πλημμυρών στον άνω ρουν του, η μελέτη ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ