ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08062021

Πεμ, 05 Αυγ 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Η ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για τα 18 Πάρκα της ΤΕΡΝΑ με διαδηλωτές απέξω

Σε μια σημαντική του συνεδρίαση, χθες Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου γνωμοδότησε για 18 νέα Αιολικά Πάρκα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ στον Καβοντόρο. 
Η συνεδρίαση θα γίνει με διαδηλωτές απέξω. Την κινητοποίηση διαμαρτυρίας συντονίζουν, οι ενεργοί πολίτες Μαρμαρίου, η ΑΜΑΚ, και ο ΣΠΠΕΝΚ.

Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει στο Κέντρο Περιφερειακής Ενημέρωσης στα Καλύβια ώρα 19:30, δηλαδή ακριβώς έξω από το χώρο της συνεδρίασης στα Καλύβια και μάλιστα με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι προχώρησε θετικά για την ΤΕΡΝΑ η αδειοδοτική διαδικασία για 6 αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 132 MW στο Δήμο Καρύστου, μετά και την έκδοση των σχετικών αδειών εγκατάστασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, οι σχετικές άδειες εγκατάστασης εγκρίθηκαν στις 30/08/2019 από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου. Τα έξι αιολικά πάρκα που έλαβαν τη σχετική άδεια εγκατάστασης για λογαριασμό της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.» είναι τα εξής:

Αιολικό πάρκο ισχύος 27 MW, βρίσκεται στη θέση «Μηλιά» του Δήμου Καρύστου
Αιολικό πάρκο ισχύος 12 MW, βρίσκεται στη θέση «Ντούγκζα-Αντίας»
Αιολικό πάρκο ισχύος 21 MW, βρίσκεται στη θέση «Τσούκα – Μανδραγιάρα»,  
Αιολικό πάρκο ισχύος 21 MW, βρίσκεται στη θέση «Βίος – Καλαμάκι Μπάθριζα»,
Αιολικό πάρκο ισχύος 21 MW, βρίσκεται στη θέση «Μούριζα – Πέτρα Μεγάλη – Βρανούλι».
 Αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW, βρίσκεται στη θέση «Τσούκα – Σκούρα».
Για το θέμα αντιδρά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ), μαζί με άλλους συντοπίτες της και μέλη Συλλόγων.
Όλοι επισημαίνουν την αναγκαιότητα να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονται για τα αιολικά πάρκα, να λειτουργήσουν οι εταιρίες με σεβασμό προς το περιβάλλον, το οικοσύστημα και τους ανθρώπους της περιοχής και να μην ξεπεράσουν σε αριθμό τον προβλεπόμενο, από τον νόμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρίες κατασκευής ανεμογεννητριών, έχουν πάρει άδειες και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καρυστίας από το 2000.
Από τη μία οι σύλλογοι και η Επιτροπή Αγώνα, προσπαθούν να βάλουν «φρένο» στην εκτέλεση των εργασιών στο όρος ΟΧΗ στην παρούσα φάση, αναφερόμενοι σε παραβάσεις που γίνονται και αφορούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα αιολικά πάρκα και οι εργασίες που γίνονται γι’ αυτά, στο περιβάλλον και το οικοσύστημα.
Από την άλλη, μερίδα κτηνοτρόφων της περιοχής, λέγεται ότι θέλει τα αιολικά πάρκα και μαθαίνει να συνυπάρχουν με αυτά αφού έχουν επινοικιάσει τα βοσκοτόπια στις εταιρείες, οι οποίες μεταξύ άλλων τους προσφέρουν και φαγητό για τα ζώα το διάστημα που εκείνα δε θα μπορούν να βοσκίσουν στην περιοχή λόγω των εργασιών.
Και τέλος, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει την ΕΝΕΛ (εταιρία κατασκευής ανεμογεννητριών) για τις δραστηριότητες της στην περιοχή.