ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ07232021

Παρ, 23 Ιουλ 2021 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Σημαντική συζήτηση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διπλό αίτημα αντιπολίτευσης και Κοινοτήτων

Το καυτό θέμα των ανεμογεννητριών στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου, έρχεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει ώρα 7 μ.μ., εξετάζοντας την κατάσταση που αφορά τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στα διοικητικά όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Δυστίων, Αυλώνος και Ταμυνέων, που πραγματοποιούνται αυτή τη χρονική περίοδο.
Θα εξεταστούν οι  σχετικές αδειοδοτήσεις που υπάρχουν για αυτές, οι ανταποδοτικές παροχές που χορηγούνται προς τον Δήμο, καθώς και τα όργανα του Δήμου τα οποία τις διαπραγματεύονται, μελετούν και επιβλέπουν την υλοποίησή τους. Το θέμα έχει τεθεί από 31/5/2020 με αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά δεν είναι το μόνο.
Συμπληρωματικά θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη διάθεση των χρημάτων (σε ποια έργα) από τα έσοδα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Αιολικής ενέργειας και ποιο ήταν το συνολικό ποσό που διατέθηκε και αφορά στη δημοτική Ενότητα Δυστίων και την Κοινότητα Καλεντζίου Δ.Ε Ταμυνέων, την Περίοδο από το τρίτο (Γ) τετράμηνο του 2010 έως Δεύτερο ( Β) τετράμηνο του 2014. Το θέμα τέθηκε από 19-6-2020 με αίτημα των Προέδρων Κοινοτήτων Κοσκίνων, Ζαράκων, Αργυρού, Καλεντζίου.
Θυμίζουμε ότι στην Εύβοια έχουν εγκατασταθεί τα περισσότερα αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες απ’ οποιοδήποτε άλλο τόπο της Ελλάδας. Αυτό ξεκίνησε νωρίς, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με το Νόμο 2773/1999. Αρχικός τόπος και περιοχή εγκατάστασης τους ήταν η Νότια Καρυστία και οι περιοχές βορείως της Όχης.
Στην πάροδο του χρόνου, δηλαδή, μέσα στην 20ετία 2000-2020 απλώθηκαν από Νότο προς Βορρά και πλέον έχουν φθάσει μέχρι και την Αμάρυνθο, βορείως του οδικού άξονα Αλιβερίου – Κύμης. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό εγκατεστημένων αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες ξεπερνούν τις 700.
Ενδεικτικά και μόνο για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 εγκρίθηκαν 3 ανεμογεννήτριες στην Οκτωνιά, 4 ανεμογεννήτριες στις Πετριές-Αγ. Απόστολοι, 6 ανεμογεννήτριες στους Στουπαίους.Η Εύβοια ήδη καλύπτει το 36,7% της χώρας σε αιολική ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ