ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ09262021

Παρ, 24 Σεπ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ - ΜΑΜΟΥΘ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ - ΜΑΜΟΥΘ

Όχι από την Σκύρο για την άδεια εγκατάστασης του μεγαλύτερου Αιολικού Πάρκου της χώρας

Στο νότιο τμήμα της Σκύρου σε μία προστατευμένη, όπως καταγγέλεται, περιοχή Natura, 37.000 στρεμμάτων προβλέπεται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ, να εγκατασταθούν οι πρώτες 27 ανεμογεννήτριες ύψους 180μ. η κάθε μία και ισχύος 5,6 MW.
Όσοι εναντιώνονται στην επένδυση, εξηγούν πως τέτοιο υπεργιγάντιο μέγεθος ανεμογεννητριών εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των 27 Α/Γ αποτελεί μέρος του συνολικού αριθμού ανεμογεννητριών 60 όμοιων ανεμογεννητριών της τελικής επένδυσης που θα φτάσει τα 333 MW.
Με βάση αυτή την επένδυση, η Σκύρος, καλείται να σηκώσει το 10% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πρέπει να παράξει όλη η Ελλάδα (!), αλλά και να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην Ευρώπη.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ - ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
Για αυτό το σχέδιο των επενδυτών και της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, όλες οι πλευρές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης συμφώνησαν πώς η εγκατάσταση ενός τόσου μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο προστατευόμενο, από το Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, βουνό της Σκύρου, όπου ζουν τα διάσημα Σκυριανά αλογάκια, κακοποιεί την ταυτότητα του τόπου, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης και εν γένει το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του νησιού.
Ο Δήμος Σκύρου, οι τοπικοί φορείς και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΥ δηλώνουν ενάντια στις ανεμογεννήτριες, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας γιγαντιαίας βιομηχανικής αιολικής εγκατάστασης με τα συμπληρωματικά έργα (δρόμοι, πυλώνες, ανεμογεννήτριες, κτίρια) δεν θα είναι τελικά μια  «πράσινη» επένδυση.
Σε συνάντηση του Δήμου με φορέις και κατοίκους, δηλώθηκε ότι "στον αγώνα αυτό δεν χωρούν μπλε, ροζ και πράσινες κομματικές ταμπέλες.
Τα χρώματα της Σκύρου είναι τα χρώματα του φυσικού της πλούτου που πρέπει να προστατευθούν για το αύριο του τόπου".
Σχετική ανακοίνωση, συνυπογράφουν ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Μαυρίκος Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκύρου και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ κ. Ευγενικός Ιωάννης και ο Βουλευτής της Σκύρου Ευβοίας κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης.
Οι παραπάνω, συνυπογράφουν το σύνθημα «Όχι στην τερατώδη βιομηχανική εγκατάσταση στην Σκύρο, όχι στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή του νησιού» και δηλώνουν ότι υπερασπίζονται την προστασία και το μέλλον του νησιού "στην επικείμενη απειλή".