ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ05072021

Παρ, 07 Μαϊ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ▶Κάρυστος: Καμία αδειοδότηση για Αιολικό Πάρκο στον Δήμο

▶Κάρυστος: Καμία αδειοδότηση για Αιολικό Πάρκο στον Δήμο

Το δημοτικό συμβούλιο Καρύστου κατά πλειοψηφία, επικαιροποίησε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και απαιτεί να μην γίνει καμία επιπλέον αδειοδότηση Αιολικού Πάρκου στον Δήμο Καρύστου, διότι η περιοχή έχει υπερκορεστεί.

Ακόμη αναφέρεται: "Ζητάμε να σταματήσουν οι διαδικασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών νότια του οδικού άξονα Καρύστου – Χαλκίδας και να ανακληθεί οποιαδήποτε σχετική άδεια.
- Ζητάμε την αύξηση των ανταποδοτικών οφειλών από την εγκατάσταση Α.Π.Ε. που εισπράττει ο Δήμος μας, από 3% σε 5% ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι φθορές πουέχουν προκληθεί στις υποδομές από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Ζητάμε το 1% των ανταποδοτικών οφειλών από την εγκατάσταση Α.Π.Ε. να αποδοθεί άμεσα στους καταναλωτές των Τοπικών Κοινοτήτων που έχουν ανεμογεννήτριες και ανπερισσεύουν αδιάθετα κονδύλια να πηγαίνουν σε έργα του Δήμου.
- Ζητάμε την απαλλαγή από το Τέλος Α.Π.Ε. που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω τωνλογαριασμών της Δ.Ε.Η. για τους κατοίκους του Δήμου μας.
- Ζητάμε μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για όλους τους καταναλωτές του Δήμου μας.
- Ζητάμε να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι κατά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, να υπογειοποιηθούν οι γραμμές μεταφοράς και να μην φτιαχτούν νέοι δρόμοι χωρίς την έγκρισητου Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακόμη ζητάμε,
- Επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος της περιοχής μας, με νομοθετική ρύθμιση.
- Συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά από εκπόνηση της υδρογεωλογικής μελέτης, όλων των αδειοδοτημένων και αδειοδοτούμενων αιολικών σταθμών του Δήμου Καρύστου, στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας της περιοχής και της μη περαιτέρω υποβάθμισής της.
- Ουσιαστική ελάφρυνση των χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος όλων των περιοχών του Δήμου Καρύστου, όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε αντίστοιχα επιβαρυμένες από ενεργειακά έργα περιοχές της χώρας μας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και κατάργηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
- Δωρεάν δημοτικός φωτισμός.
- Υπογειοποίηση όλων των υφιστάμενων και τυχόν νέων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Χαρακτηρισμός του Καστανόλογγου ως Μνημείο της Φύσης και καμία δυσμενή επέμβαση σε αυτόν.
- Αποκατάσταση των επεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει επί του φυσικού περιβάλλοντος και προπάντων των επιχωματώσεων στα ρέματα.
- Ειδικό αναπτυξιακό νόμο που να πριμοδοτεί με προνομιακούς όρους την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Καρύστου.
- Δέσμευση για κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου στις περιοχές που θα εγκατασταθούν ή υπάρχουν ανεμογεννήτριες.
- Οι εταιρίες να δεσμευθούν για αξιοποίηση εργατικού δυναμικού αποκλειστικά από την περιοχή μας.
- Δημιουργία κέντρου έρευνας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνεργασία των εταιρειών και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
- Αύξηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αναβάθμισή τους στην περιοχή μας και χορήγηση κατάλληλου εξοπλισμού (πυροσβεστικά οχήματα, στολές, εργαλεία) από τις εταιρίες.
- Ειδικούς φορολογικούς συντελεστές για τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες είναι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες.
Δέσμευση για την αποκατάσταση της περιοχής σε περίπτωση αποχώρησης των εταιριών.
- Να γίνει έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και από τους αρμόδιους φορείς αν έχουν τηρηθεί οι όροι στις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες.
- Στήριξη της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Καρύστου.