ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ01162021

Παρ, 15 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΕΤΡΙΑ, ΔΙΡΦΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΕΤΡΙΑ, ΔΙΡΦΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Σύντομα θα πάρουμε θέση" λέγει ο κ. Δημητρόπουλος - Απολύτως αντίθετος ο Γ. Μαρίνος

Κορυφώνονται οι εντάσεις σε Ερέτρια και Δίρφυ, από την επέκταση Αιολικών Πάρκων η οποία κατά τους επικριτές, ξεπερνά τις αντοχές της περιοχής και λειτουργεί σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το περιβάλλον.
Η υπόθεση των Αιολικών Πάρκων είναι μια μόνιμη πηγή έντασης για την Εύβοια αφού το νησί θεωρείται ιδανικό λόγω των ισχυρών ανέμων. Στις διαμαρτυρίες εμπλέκονται Δήμοι, φορείς, οργανώσεις και πολίτες που αξιολογούν τις σχετικές επενδύσεις και ζητούν νομιμότητα αλλά και "να μπει ένα μέτρο"
Στην Ερέτρια ο δημάρχος κ. Δημητρόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θέση Ζυγός – Όλυμπος, που χρονολογείται από το 2014. Υπόσχεται ότι θα πάρει τη σωστή θέση, αφού συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι. Στην ανακοίνωση του αναφέρει:
"Ως δημοτική αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους δημότες μας Για το χρονικό των ενεργειών και των αδειοδοτήσεων. Από τη στιγμή που ήρθε το θέμα στην επιφάνειά διαβουλευόμαστε με τους συλλόγους και τους άλλους αρμόδιους φορείς μελετά με την απαραίτητη νομοθεσία και διερευνούμε την υπόθεση προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής κατά των αποφάσεων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
Είναι αυτονόητο που σε περίπτωση που οιασδήποτε καταστρατήγησης συνταγματικών και άλλων δικαιωμάτων μας, η δράση μας θα είναι συλλογική και δυναμική.
Οπως σε όλα τα κρίσιμα θέματα (προσφυγικό κορονοϊός λαϊκή αγορά κλπ) ενεργήσαμε ψύχραιμα αθόρυβα και μεθοδικά έτσι και τώρα το ζήτημα των ανεμογεννητριών θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο τα πρέπει και όπως πρέπει στην ώρα του ώστε να ενημερωθούν οι δημότες μας".
Αντιδράσεις υπάρχουν και στον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων. Εκεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος εξηγεί: "Η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε όλη την Εύβοια, τώρα και στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές Κυβερνήσεις με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας ώστε να επενδύσουν κερδοφόρα τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Το Δάσος της Δίρφυς είναι πηγή ζωής για τους κατοίκους της. Η δραστηριότητά τους σε αυτό είναι η καλύτερη προστασία! Η "έξωση" των ριτινοκαλλιεργητών από την παραγωγή, η αντιμετώπισή τους εχθρικά από όλες τις κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε μείωση της δραστηριότητας τους με συνέπειες τόσο στο εισόδημα πολλών οικογενειών της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, όσο και στα δάση που πλέον δεν καθαρίζονται και δε φυλάσσονται όπως πριν. Εύλογη είναι η ανησυχία των μελισσοκόμων που και αυτοί εργάζονται και προστατεύουν τα δάση της περιοχής. Η επέκταση των αιολικών πάρκων σε δασικές περιοχές θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο σε ριτινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμους, όσο και στο ίδιο το δασικό οικοσύστημα.
Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν το περιβάλλον, είναι η αξιοποίησή τους, όπως και των υπόλοιπων μορφών ενέργειας, με σκοπό το κέρδος.
Οι εξελίξεις αναδεικνύουν ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα». Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;".
Ο κ. Μαρίνος ζητεί να μπει φρένο στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια και να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ