ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι06222021

Παρ, 18 Ιουν 2021 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Όχι σε Αιολικά Πάρκα σε Σκύρο και Κάρυστο

Όχι σε Αιολικά Πάρκα σε Σκύρο και Κάρυστο

Καταγγέλλονται ως φαραωνικά έργα από την "Αριστερή Παρέμβαση"

Η "Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς" λέει όχι στα νέα αιολικά πάρκα, γιατί πλέον έχει αδειοδοτηθεί η καταστροφή των βουνών της κεντρικής Εύβοιας (Δίρφη, Κοτυλαία όρη)! 
Αναφέρει δε πως οι καταστροφές που επιφέρει η κατασκευή αυτών των φαραωνικών έργων είναι ανυπολόγιστες στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ενώ η αισθητική υποβάθμιση της Δίρφης, ενός βουνού – σύμβολο για ολόκληρο το νομό Εύβοιας, θα είναι ανεπανόρθωτη.

Ανακοίνωση αναφέρει: "Η ίδια καταστροφή επιδιώκεται ξανά να επιβληθεί και στους κατοίκους της Σκύρου! Και μάλιστα από την μονή Μεγίστης Λαύρας. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2006 από τη μονή που αγνοώντας τη θέληση του σκυριανού λαού επιδίωξε την εγκατάσταση βιομηχανικού αιολικού πάρου συνολικής ισχύος 333MW στο όρος Κόχυλας. Η απόπειρα αυτή απέτυχε αλλά σήμερα επανέρχεται η μονή μειώνοντας σημειακά τον αριθμό των ανεμογεννητριών αυξάνοντας όμως τις διαστάσεις και την ισχύ τους.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην ψήφιση νόμου περαιτέρω υποβάθμισης του περιβάλλοντος με έναν και μόνο στόχο: την παροχή «διευκολύνσεων» για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με το νέο νόμο:
 Καταργείται η προστασία των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).
Διευκολύνεται η αδειοδότηση έργων Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Παραγωγού, χωρίς να απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, και τελικό στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε λιγότερο από έξι μήνες.
Με το άρθρο 47 παρ. 2 καταργούνται οι εθνικοί δρυμοί και ονομάζονται εθνικά πάρκα. Δηλαδή σταματάει η προστασία των πυρήνων των εθνικών δρυμών στους οποίους δεν μπορούσε να γίνει καμιά παρέμβαση και έμενε η φύση αδιατάραχτη. Τώρα με την ονομασία τους ως εθνικά πάρκα μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.
Με το άρθρο 102 δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τη δασική υπηρεσία.
Με το άρθρο 48 για τους Δασικούς χάρτες (αντισυνταγματικό κατ΄ουσίαν) ουσιαστικά ακυρώνονται οι μέχρι σήμερα δασικοί χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και θα αναρτηθούν πάλι, με συνέπεια ουσιαστικά το θέμα των δασικών χαρτών να γίνει μια ατέρμονη διαδικασία με τελική κατάληξη στις καλένδες.
Ανοίγει την πόρτα για κατασκευή έργων εντός της κοίτης ρεμάτων μέσω της ένταξης της διαδικασίας της οριοθέτησης μέσα στα ειδικά χωρικά σχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ