ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ10222020

Τετ, 21 Οκτ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ισχυρές διαμαρτυρίες κατά του νόμου για το περιβάλλον

Ισχυρές διαμαρτυρίες κατά του νόμου για το περιβάλλον

Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και πέντε φορείς από την Εύβοια

Πέντε φορείς από την Εύβοια, σε συντονισμό με άλλες 130 περιβαλλοντικές οργανώσεις και οικολογικές πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα, συνυπογράφουν το αίτημα για άμεση απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού, όπως το αποκαλούν, νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση και οργάνωσαν χθες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χαλκίδα, στο Στρογγυλό της παραλίας, με τήρηση των μέτρων αλληλοπροστασίας (απόσταση – μάσκες – γάντια).
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί την ίδια ώρα σε Αθήνα (πλατεία Συντάγματος), Θεσσαλονίκη, Χανιά, Βόλος, Καρδίτσα.
Στη δράση συμπράττουν: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, Ομάδα πολιτών για την διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, Σιδερίτης-Κίνηση Πολιτών για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης. Εξάλλου το αίτημα απόσυρσης συνυπογράφει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ
Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Το σχέδιο νόμου με τον εύηχο τίτλο: ‘Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις’, μετά από μια προσχηματική δημόσια διαβούλευση, εν μέσω πανδημίας, συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να ακολουθήσει η συζήτηση και η ψηφοφορία στην ολομέλεια την Δευτέρα 4/5 και την Τρίτη 5/5/2020», ενημερώνουν εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποσυρθεί:
1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν επίσης πολλά διοικητικά συμβούλια και το σύνολο των εργαζομένων των Φορέων Διαχείρισης (μεταξύ αυτών της Εύβοιας) καθώς και τα τμήματα Περιβάλλοντος πανεπιστημίων της χώρας (μεταξύ αυτών Αιγαίου, Θεσσαλίας). Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει (συνέντευξη στο κυριακάτικο Έθνος’) ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή στην ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία, εργαλείο πράσινης ανάπτυξης, εργαλείο για επενδύσεις».
ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
Παράλληλα συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών στη διαδικτυακή καμπάνια ψηφίσματος για την απόσυρση το νομοσχεδίου που στηρίζεται από 140 περιβαλλοντικά και άλλα κινήματα, 30 συλλογικότητες από επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και δημοτικές παρατάξεις και έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 16.000 υπογραφές. Το link για τις υπογραφές είναι το ακόλουθο: https://bit.ly/3cySENR.
-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
-ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ
-ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
-ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ