ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ01202021

Τρι, 19 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΜΕΣΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΜΕΣΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Επείγει να γίνει ο διαγωνισμός μέσα στο 2020 για να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια - Δηλώσεις Χατζηδάκη

Μέσα στο 2020 θα έχει δημοπρατηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χαλκίδας ώστε να προχωρήσει άμεσα η τελική κατασκευή του. 
Το έργο έχει πλέον επείγουσα μορφή, αφού αν δεν ξεκινήσει θα χαθούν κοινοτικά κονδύλια.

Η Μονάδα θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της περιοχής θα αποτρέπει την ταφή απορριμμάτων και θα έχουμε αξιοποίηση του 60% των ανακυκλώσιμων υλικών που παραμένουν στα απορρίμματα.  Σε μια τέτοια Μονάδα γίνεται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, σιδηρούχα υλικά) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας θα παράγονται πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κόμποστ.
Η Μονάδα της Χαλκίδας αναγγέλθηκε σε ένα πλαίσιο διαγωνισμών ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείριση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και για άλλες περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λαμία,  Ανδρο κ.α.).
Λόγω του επείγοντος είχαμε σύσκεψη για την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης της αδειοδότησης και της δημοπράτησης των παραπάνω Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την πρόοδο των έργων και υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠΕΝ.
Ο κ. Χατζηδάκης, που προήδρευσε της σύσκεψης  τόνισε χαρακτηριστικά: "Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.
Πολλοί λένε: «να μη χάσουμε τα λεφτά της ΕΕ, άλλοι λένε να μην πληρώσουμε άλλα πρόστιμα». Προσωπικά δεν τα λογαριάζω τόσο όλα αυτά, όσο λογαριάζω το ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι πρώτιστα θέμα εθνικού φιλότιμου, δημόσιας υγείας και Πολιτισμού.
Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας, αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε παντού. Αυτό αφορά στο τι χώρα είμαστε, στο τι χώρα θέλουμε να είμαστε".
Να σημειωθεί ότι σε όλη την Επικράτεια, αυτήν τη στιγμή λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και 2 πεπαλαιωμένες που  χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).
Επίσης, ότι σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου, δεν πρέπει να χαθεί αυτή η χρονική συγκυρία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, μιας και είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αστικά απόβλητα.