ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ09242020

Πεμ, 24 Σεπ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;

ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;

Τι αναφέρει ερώτηση προς την Περιφέρεια με αφορμή τη μη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού

Η κορυφαία λουτρόπολη της χώρας, η Αιδηψός, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και δέχεται χιλιάδες τουρίστες όλο το χρόνο δεν έχει ενεργό βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα ανεπεξέργαστα λύματα να πηγαίνουν στη θάλασσα; 
Ο βιολογικός καθαρισμός βρίσκεται σε συντήρηση, πολλά τμήματά του δεν λειτουργούν και τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα χωρίς επεξεργασία σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε ο συνδυασμός "Στερεά Υπεροχής" (με επικεφαλής τον Δημήτρη Αναγνωστάκη) προς τον Περιφερειάρχη.

Η ερώτηση, συνοδεύεται από το αποτέλεσμα αυτοψίας που διενήργησε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και αναφέρει:
Την 4η Νοέμβρη το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Γενικής Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά και από την υγειονομική αυτοψία που διενέργησε στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Αιδηψού, εξέδωσε πόρισμα στο οποίο διαπιστώνει εκτός των άλλων ότι:
Α) Πράγματι η μονάδα βρίσκεται υπό ανακατασκευή και συντήρηση, οπότε και δεν υφίσταται μηχανολογικός εξοπλισμός εσχάρωσης καθώς επίσης πως διάφορες μονάδες/ στάδια επεξεργασίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης.
Β) Παρά τη ρητή απαγόρευση χρήσης των εγκαταστάσεων- αναστολή του Βιολογικού Καθαρισμού αστικά λύματα φτάνουν μέχρι και σήμερα στο τέλος της μονάδας επεξεργασίας, χωρίς να έχουν επεξεργαστεί επαρκώς. Να θυμίσουμε ότι με πράξη της ίδιας υπηρεσίας και έγγραφο της από την 5η Μαρτίου του 2019, η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ διακόπηκε αφού διαπίστωσε ότι τα συστήματα επεξεργασίας του δεν λειτουργούσαν και τα απόβλητα οδηγούνταν στη θάλασσα ανεπεξέργαστα.
Γ)  Δεν διαπίστωσε καμία ενέργεια για διάταξη αποφυγής ώστε τα απόβλητα να μην καταλήγουν στη θάλασσα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού ή άλλη ενέργεια για τη συλλογή και απομάκρυνση αυτών σε άλλο αποδέκτη.
Στη ίδια έκθεση η υπηρεσία καταλήγει στο προφανές ομολογουμένως συμπέρασμα ότι «κατά συνέπεια τα λύματα οδηγούνται στη θάλασσα». Για αυτό το λόγο άλλωστε και με σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1.      Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να σταματήσει επιτέλους ρήψη λυμάτων μέσω του κατεστραμμένου ΒΙΟΚΑ στη θάλασσα εφόσον ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού παρά τις υποδείξεις/ οδηγίες της Υπηρεσίας αλλά και τα πρόστιμα που του έχουν κατά καιρούς επιβληθεί δεν συμμορφώνεται;
2.       Τι απαντάτε στις καταγγελίες ότι αυτόπτες μάρτυρες έχουν δει επανειλημμένως βυτία να αδειάζουν το περιεχόμενο τους στον κλειστό ΒΙΟΚΑ και ακόμα χειρότερα σε παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές;
3.       Τι συμβαίνει με τη σύμπραξη Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και Λίμνης Μαντουδίου Αγ. Άννας σύμφωνα με την οποία κατ’ εντολή Εισαγγελέα τα λύματα θα οδηγούνταν στον Βιολογικό της Λίμνης, εφόσον ο νυν Δήμαρχος κος Τσαπουρνιώτης δηλώνει σε τοπικό Ρ/ Σ ότι δεν φτάνουν φορτία στον Δήμο του;
4.       Σε τι στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση του ΒΙΟΚΑ Αιδηψού και πότε θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει;