ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ10222020

Τετ, 21 Οκτ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου της Enel, ο πρωθυπουργός
θέλει να περάσει το μήνυμα της Εναλλακτικής Ενέργειας και να κατευνάσει αντιδράσεις

Στην Κάρυστο θα βρεθεί σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα παραστεί στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου της Enel στον Καφηρέα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών, στην χώρα και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να περάσει ένα διπλό μήνυμα: 
Ναι στις επενδύσεις ναι και στα Αιολικά Πάρκα, (δεδομένου ότι υπάρχουν ενστάσεις από πολίτες, φορείς, οικολόγους, ακόμα και για την ανάπτυξη Πάρκων στην Κάρυστο).

Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι έχουν γίνει προσφυγές φορέων και πολιτών στο ΣτΕ, ενώ είχαμε και αποκλεισμό πλοίου από το λιμάνι της Καρύστου για να μην ξεφορτώσει εξοπλισμό ανεμμογενητριών. Το πλοίο παρέμεινε τότε για αρκετές ώρες στα ανοιχτά του λιμανιού και στη συνέχεια αποχώρησε με κατεύθυνση το Λαύριο.

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Η Enel ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου αιολικού συμπλέγματος πάρκων στον Καφηρέα στην Εύβοια, με συνολική ισχύ 167 MW και συνολικό ύψος επένδυσης τα 300 εκατ. ευρώ, το 2017.
Το έργο κατασκευάζεται από τη θυγατρική της Enel, Enel Green Power Hellas, στη νότια Εύβοια κοντά στην περιοχή Καφηρέας στο δήμο Καρύστου. Είχε σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και να αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, με παραγωγή 483GWh ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 129 χιλιάδων νοικοκυριών και η οποία θα οδηγεί στην αποφυγή εκπομπής 433 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως.
Σημειώνεται ότι το έργο θα συνοδεύεται με υποβρύχια διασύνδεση 150 kV που θα μεταφέρει την ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.
Η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο πάρκα ισχύος 7,5 και 9 MWστην Κάρυστο, ενώ συνολικά στη χώρα διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) ισχύος 308MW.
Τέλος να σημειωθεί ότι το έργο συνοδεύεται με 20ετή σύμβαση (PPA) για την αγορά από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ της παραγόμενης από το πάρκο ενέργειας σε εγγυημένη τιμή πώλησης (feed in tariff).
Η έναρξη κατασκευής του έργου, εκκρεμούσε πάνω από 3 χρόνια έχοντας περάσει από αρκετά στάδια αβεβαιότητας, ιδιαίτερα όταν υπήρχε αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά και οι επενδυτές δεν αποφάσιζαν ακόμη να ρισκάρουν μια τόσο μεγάλη επένδυση. Λόγω διαφόρων προβλημάτων (καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, περιβάλλον αβεβαιότητας) οι επενδύσεις αυτές δεν ξεκίνησαν εντός των χρονικών ορίων που όριζε ο νόμος. Δόθηκαν όμως κάποιες παρατάσεις και μεταξύ των έργων που επωφελήθηκαν ήταν και το έργο της Enel.

ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης έχει βραβεύσει την Enel Green Power Hellas για τις αυστηρές διαδικασίες εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων Εκσκαφών και Κατασκευών που παράγονται από την κατασκευαστική δραστηριότητα της συστοιχίας αιολικών πάρκων του Καφηρέα. Μια επιβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα του μοντέλου αειφορικού εργοταξίου.
Η Enel Green Power Hellas βραβεύτηκε για τις καλές πρακτικές σε σχέση με την ανακύκλωση από την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης (Ecorec).

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Κάτοικοι και φορείς τονίζουν πως τα συνοδά έργα για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, θα καταστρέψουν την πιο παρθένα περιοχή της Εύβοιας και σημεία όπως το φαράγγι του Δημοσάρη, τα Διπόταμα, την Αρχάμπολη, τον Πλατανιστό, τις κορυφές της Καθάρας, της Νεράιδας, του Αηδονιού, της Ανατολής.
Καταλήγουν, μάλιστα, ότι από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι κάτοικοι και η τοπική οικονομία, αλλά αντίθετα θα υποστούν τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες για τα κέρδη μιας επιδοτούμενης επένδυσης.
Καταγγέλλουν δε χαρακτηριστικά ότι σε πολλά σημεία της Οχης, έχουν σημειωθεί περιστατικά απαγόρευσης της πρόσβασης σε ορειβάτες και περιπατητές, αλλά και σε κτηνοτρόφους το καλοκαίρι, όταν πηγαίνουν τα ζώα τους στο βουνό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ