ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ07122020

Παρ, 10 Ιουλ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Παντού υπάρχει σκόρπια, διάχυτη δασική καύσιμη ύλη που γιγαντώνει κάθε πυρκαγιά - Οι αρμόδιοι φορείς έχουν σε εγκατάλειψη τις εκτάσεις τους

Η τελευταία πυρκαγιά στην Εύβοια μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών. Τι συμβαίνει και στο νησί έχουμε συστηματικά φωτιές που εξαπλώνονται γρήγορα; Και ποιες είναι οι ομοιότητες με άλλες πυρκαγιές ανά την Ελλάδα;
Η απάντηση ήρθε γρήγορα και λέγεται δασική καύσιμη ύλη. Η δασική καύσιμη ύλη είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει το εύρος μιας πυρκαγιάς. Υπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες για τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς (τοπογραφία και καιρός) που όμως πολλές φορές ακόμα κι όταν δεν έχουν ακραία χαρακτηριστικά, η φωτιά γιγαντώνεται εύκολα.
Στην Εύβοια, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καίγονται βρίσκονται κατά κανόνα σε χαμηλά υψόμετρα και είναι εκτός διαχείρισης επειδή δεν είναι παραγωγικά. 
Παρ’ όλα αυτά η διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης με καθαρισμούς, κλαδεύσεις, απομάκρυνση της βιομάζας ακόμη και καύση των υπολειμμάτων υλοτομιών είναι απαραίτητη για να αποφεύγεται υπερσυγκέντρωση βιομάζας και να διασπάται η συνέχεια του στρώματος του δασικού καυσίμου. Στην Εύβοια - και προφανώς στην υπόλοιπη Ελλάδα - δεν προνοούμε.
Στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, όπως και στην Πλατάνα και στην Αττάλη –στο δεύτερο «σκέλος» της φωτιάς– αρκετοί άνθρωποι μπαινοβγαίνουν στο δάσος είτε για να συλλέξουν το ρετσίνι (η συγκέντρωση του οποίου επιδοτείται ακόμα με εθνική επιδότηση), είτε για να υλοτομήσουν, είτε για να φροντίσουν τα μελίσσια τους (σ.σ. πολλοί κάτοικοι των χωριών βοήθησαν τις δυνάμεις πυρόσβεσης). 
Ομως κάτω από τα πεύκα –τόσο στην περιοχή Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι όσο και στην περιοχή Πλατάνα, Αττάλη– υπήρχαν στοίβες καύσιμης ύλης που είχε συγκεντρωθεί από την πτώση δένδρων και κλαδιών στον βαρύ φετινό χειμώνα.
Αρκετές από τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο δάσος (π.χ. μελισσοκομία) αναπτύσσονται αυθαίρετα, ενώ το τοπικό μοναστήρι μικρή σημασία δείχνει στη διαχείριση της γης του και η δασική υπηρεσία μιλάει με τους συνεταιρισμούς, όπως άλλωστε και ο δήμος, αλλά οι υπηρεσίες του κράτους «αποφεύγουν» να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ακόμα και η ΔΕΗ έχει ξύλινες κολώνες...
Επιστήμονες εξηγούν ότι η «σύνταξη τοπικών σχεδίων για τη διαχείριση του δάσους και της δασικής πυρκαγιάς παραμένει πρώτη προτεραιότητα», ενώ ο τέως υπουργός Γεωργίας κ. Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ), βουλευτής Ευβοίας πιστεύει ότι οι διαχειριστικές εκθέσεις για τα δάση και οι αντιπυρικές παρεμβάσεις «πρέπει να γίνουν με ευθύνη των δασαρχείων. Οι αιρετοί είναι πιο ευάλωτοι σε πιέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ