ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ07132020

Δευ, 13 Ιουλ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Απειλή για το περιβάλλον οι ιδιωτικές μονάδες ενέργειας

Απειλή για το περιβάλλον οι ιδιωτικές μονάδες ενέργειας

Τι αναφέρει η παράταξη "Ελεύθερη Στερεά" για τα νέα σχέδια επέκτασης μονάδων

Πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας σε Εύβοια και Στερεά με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και το περιβάλλον.

Η σωρευτική επίδραση θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και τις θάλλασσες γύρω από την Εύβοια ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει την κύρια ευθύνη όπως στη δημιουργία της μονάδας του Αλουμινίου πριν από 6 δεκαετίες, που μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε τεράστιο ιδιωτικό ενεργειακό κέντρο από τον Ε. Μυτιληναίο. Ένα ενεργειακό κέντρο που έχει ως αποτέλεσμα:
  • Την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη χρήση 250.000 κυβικών μέτρων θαλασσινού νερού κάθε ημέρα, για ψύξη των αεροστροβίλων τριών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος. Ένα θαλάσσιο περιβάλλον ήδη στα όριά του λόγω των αποβλήτων της πολυετούς λειτουργίας του Αλουμινίου.
  • Την εκπομπή ακόμη περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου.
  • Καμία θετική συμβολή στην τοπική οικονομία αφού οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και αφορούν εξειδικευμένους επιστήμονες.
  • Την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταναλωτών, από την πώληση ακριβού ρεύματος στην ΔΕΗ, την είσπραξη εκατομμυρίων μέσω του μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος (δηλαδή της επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είτε τις χρειαζόμαστε είτε όχι, προκειμένου απλώς να είναι διαθέσιμες) ενώ παράλληλα η ΔΕΗ συνεχίζει να εφοδιάζει με πάμφθηνο ρεύμα το Αλουμίνιο.

Οι κυβερνητικοί παραγοντες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις, ότι όλα ελέγχονται και είναι σύμφωνα με την Ε.Ε, τους νόμους του κράτους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους επιστήμονες των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Παράλληλα πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 566 MW στην παραλία της Θίσβης δίπλα στην υφιστάμενη των 420 MW της ELPEDISON και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από τις μονάδες του Μυτιληναίου.

Η Περιφερειακή παράταξη, "Ελεύθερη Στερεά" μαζί με τα πιο πάνω πολύ ενδιαφέροντα  επίσης δηλώνει: "Θα σταθούμε αρωγοί στο πλάι των κινήσεων πολιτών που αγωνίζονται για το περιβάλλον. Ζητάμε να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη συσσώρευση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στον χώρο του Αλουμινίου και στη βόρεια πλευρά του Κορινθιακού. Ζητάμε από τους όμορους Δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς να σταματήσουν να παίζουν το ρόλο του χειροκροτητή των επιλογών των μεγαλοεπιχειρηματιών. 
Επιλογές οι οποίες εκτός των άλλων, βουλιάζουν επί χρόνια τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, επιβαρύνουν τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον, αποθαρρύνουν άλλες δραστηριότητες όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η αλιεία.".