ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ08102020

Σαβ, 08 Αυγ 2020 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η διαμάχη για τα Αιολικά Πάρκα στη Νότια Εύβοια

Η διαμάχη για τα Αιολικά Πάρκα στη Νότια Εύβοια

Υπερασπιστές και επικριτές με ισχυρά... επιχειρήματα παίρνουν θέση σε ένα μεγάλο θέμα της περιοχής

Είναι γνωστό ότι η Εύβοια έχει διχαστεί για την εγκατάσταση Αιολικων Πάρκων πάνω της, ωστόσο δεν ειναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την εν λόγω επένδυση μια υγιή δραστηριότητα. 
Λέγουν για παράδειγμα ότι το αιολικό πάρκο του Μαρμαρίου είναι από τα σημαντικότερα της χώρας και πως όταν ιδρύθηκε το 1993, ήταν το µεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Επισυνάπτουν δε τα παρακάτω επιχειρήματα:

Το αιολικό πάρκο εκµεταλλεύεται στο έπακρο τους δυνατούς ανέµους που φυσούν στην περιοχή.

Η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ που είναι ρυπογόνος και πληρώνει εκατομμυρια γι αυτό.

Το συγκεκριµένο πάρκο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Μαρµάρι, σε έναν καταπράσινο λόφο.
Η αιολική ενέργεια είναι η πιο φιλική µορφή ενέργειας προς το περιβάλλον, γιατί δεν συνοδεύεται από εκποµπή στερεών, υγρών ή αέριων ρύπων.
• Η ισχύς του Αιολικού Πάρκου στο Μαρµάρι είναι 5,1 MW και αποτελείται από 17 ανεµογεννήτριες των 300 KW έκαστη.
Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, ιδιαίτερα σηµαντικό είναι το γεγονός ότι η δηµιουργία αιολικών πάρκων σε νησιωτικές περιοχές συµβάλλει σε µεγάλο βαθµό στην ενεργειακή αυτονοµία τους.
Η λειτουργία ενός αιολικού πάρκου ισχύος 10 MW προσφέρει ετησίως την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται 10.000 νοικοκυριά, εξοικονοµώντας 45.000 tn CO2 και ανάλογες ποσότητες SO2, NOX, στάχτης και σωµατιδίων.
Στον αντίποδα, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η κεντρική και η περιφερειακή διοίκηση των τελευταίων χρόνων εγκρίνει συνεχώς περισσότερα αιολικά πάρκα, χωρίς να εξετάσει το τελικό αποτέλεσμα που θα είναι η μετατροπή της Νότιας Εύβοιας σε ενεργειακό κέντρο. Η συσσώρευση αιολικών πάρκων καταλύει τη στοιχειώδη χωροταξία και θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την τοπική οικονομία.
Μέχρι σήμερα στην Νότια Εύβοια ,λειτουργούν 352 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 34 εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και μία γραμμή υψηλής τάσης για τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος ισχύος 280 MW. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δεύτερης γραμμής υψηλής τάσης 150 KV από τον Πολυπόταμο στον Πλατανιστό, που θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων και θα προσθέσει 300 MW ισχύος. Με τη δεύτερη γραμμή υψηλής τάσης, θα συνδεθούν τουλάχιστον 21 αιολικά πάρκα διαφορετικών εταιρειών, που θα εγκαταστήσουν στα όρια των παλιών Δήμων Στύρων, Μαρμαρίου και Καρύστου.