ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ03302020

Δευ, 30 Μαρ 2020 3pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Καταγγελία από την Ομάδα Πολιτών κατά του αρμόδιου Υπουργείου για την εγκατάλειψή του

Έντονος προβληματισμος μετά την αποκάλυψη της Ομάδας Πολιτών ότι ο Κολοβρέχτης στην ουσία έχει εξαιρεθεί της προστασίας που θα έπρεπε από το Υπουργείο Πειβάλλοντος. 
Συγκεκριμένα  καταπάτηση και καταστροφή του πλούσιου οικοσυστήματος του Καλοβρέχτη από ιδιώτες και μη, καταγγέλλει η Ομάδα Πολιτών υπενθυμίζοντας ότι μιλάμε για τη διάσωση του κυριότερου υγροβιότοπου της κεντρικής Εύβοιας. 

Οι καταγγέλλοντες αποκαλύπτουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι μόνο δεν έχει κάνει το παραμικρό για την προστασία και την ανάδειξη του Κολοβρέχτη αλλά στον πρόσφατο φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που ίδρυσε για την Εύβοια, άφησε έξω τον σημαντικό αυτό τόπο.
Ο Υγροβιότοπος «Λιβάδι» ή «Κολοβρέχτης» έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» με το προεδρικό διάταγμα της 1ης Αυγούστου 1989 (βλ. ΦΕΚ 642/τ. Β’/09.10.1989) και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες: Βέρνης και Βόννης. Αποτελεί μνημείο φύσης και ιστορίας, με τεράστια σημασία για τα σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση μεταναστευτικά πουλιά. Παρόλα αυτά, εκτός από την οικολογική του αξία, έχει και αρχαιολογική καθότι κατοικείται από τους παλαιολιθικούς χρόνους μέχρι σήμερα.
Την ίδια στιγμή-σύμφωνα με τις καταγγελλίες της Ομάδας των Πολιτών για την Προστασία του Καλοβρέχτη- στην περιοχή του υγροβιότοπου δημιουργείται ανεξέλεγκτη, ανεξέλεγκτη μόλυνση στον πυρήνα του υδροβιότοπου από μη νόμιμες λειτουργίες  και επιπροσθέτως, είναι  παράνομη και η απόληξη του βιολογικού καθαρισμού της Νέας Αρτάκης μέσα στην Α΄ ζώνη.
Η Ομάδα Πολιτών Προστασίας του οικοσυστήματος, διερωτάται δημοσίως, για το αν τελικά αυτός ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, είναι και “Προστατευόμενων  Συμφερόντων”, διαμηνύοντας ευθέως ότι με τη συνέχιση της λειτουργίας ρυπογόνων και καταστροφικών για το περιβάλλον εταιρειών,  δεν προστατεύει το περιβάλλον, παρά μόνο τα κάθε λογής τοπικά συμφέροντα.