ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ09222021

Τετ, 22 Σεπ 2021 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ TESLA Η ΣΚΥΡΟΣ

ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ TESLA Η ΣΚΥΡΟΣ

Η κυβέρνηση βλέπει θετικά πρόταση της εταιρείας για αντικατάσταση του ντίζελ με σύγχρονο δίκτυο φωτοβολταϊκών και μπαταριών σε όλα τα νησιά

Ισχυρή είναι πλέον η πιθανότητα να αλλάξει εντελώς η φιλοσοφία ηλεκτροδότησης στην Σκύρο. Αν και ακόμη είμαστε στο στάδιο των συζητήσεων η παγκόσμιας δυναμικότητας εταιρεία Tesla, ήρθε στην Ελλάδα και σε συνάντηση με την κυβέρνηση πρότεινε την αντικατάσταση ντιζελογεννητριών που κατανάλωναν 1400 λίτρα πετρελαίου την ημέρα, με ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και μεγάλες μπαταρίες.

Στην Σκύρο αλλά και σε κάθε άλλο ελληνικό νησί μικρό ή μεγάλο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος μαζί με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες.
Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα μικροδίκτυα ηλεκτρισμού στον κόσμο, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη ηλεκτροδότηση του νησιού ακόμη και εάν δεν έχει καθόλου ηλιοφάνεια για 3 συνεχόμενες ημέρες, ενώ οι μπαταρίες μπορούν να είναι πλήρως φορτισμένες μέσα σε 7 ώρες.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Tesla που συναντήθηκαν με τον Κ. Σταθάκη, το κόστος της μεγαβατώρας από τα συγκεκριμένα συστήματα μπορεί να ξεκινήσει από τα 170 και να φτάσει ακόμη πιο χαμηλά μέχρι τα 135 ευρώ η μεγαβατώρα, κόστος 15 έως 30% χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής ρεύματος από ντιζελογεννήτριες (200 ευρώ η μεγαβατώρα).
Υπενθυμίζεται ότι τα πειραματικά υβριδικά συστήματα που αναπτύσσονται σε νησιά (Τήλος, Ικαρία) εμφανίζουν ακόμη υψηλότερο κόστος που ξεπερνά κατά πολύ τα 200 ευρώ, ωστόσο εμφανίζουν ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον και για αυτό το λόγο έχουν εξασφαλίσει και κοινοτικές επιδοτήσεις και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο Γ. Σταθάκης, η όποια λύση προκριθεί για το επόμενο ενεργειακό νησί θα προκύψει μετά από διαγωνισμό στον οποίο και κάλεσε την αμερικανική εταιρεία να συμμετάσχει.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΥΠΕΝ η προοπτική δραστηριοποίησης της Tesla στην Ελλάδα είναι εφικτή και οι συζητήσεις είναι “σε καλό δρόμο”.
Εκτός από τα νησιά, αξίζει να αναφερθεί ότι συζητήθηκε επίσης η προοπτική της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα (παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο και τα κίνητρα) ενώ ένα ακόμη πιθανό πεδίο επενδυτικού ενδιαφέροντος της Tesla είναι και μιας μορφής net metering.
Η αμερικανική εταιρεία έχει αναπτύξει στην Καλιφόρνια project δημιουργίας virtual εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ένα μικροδίκτυο 50 χιλιάδων κατοικιών που έχουν φωτοβολταϊκά και μπαταρίες.
Σημειώνεται τέλος ότι στη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Tesla που ήρθαν από το εξωτερικό.