ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05272020

Τετ, 27 Μαϊ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΣ ΟΧΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΣ ΟΧΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ποιες επεμβάσεις είδαν - μετα από περιήγησή τους - λόγω των επενδύσεων σε Αιολικά Πάρκα

Τον φόβο ότι η Καρυστία θα σκεπαστεί ολόκληρη από ανεμογγενήτριες αλλάζοντας αισθητικά το φυσικό περιβάλλον και επιβαρύνοντας δυσανάλογα με τα όποια οφέλη την υγιή δραστηριότητα στην περιοχή, υπογραμμίζουν φορείς της περιοχής που προχώρησαν σε αυτοψία και περιγράφουν με λεπτομέρειες τι είδαν.

Συγκεκριμένα ο ΣΠΠΕΝΚ και το ΑΜΑΚ (Αντιαιολικό Μέτωπο Καρυστίας) με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, επισκέφθηκε οδικώς την ΄Οχη για να αντικρίσει από κοντά τις ζημιές και τις αλλαγές που έχει υποστεί το βουνό. Στη συνέχεια είχαμε μια ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας που αναφέρει:

"Ακολουθήσαμε τη διαδρομή προς τον Καστανόλογγο στον δρόμο που πλέον μοιάζει με λεωφόρο. Περάσαμε κοντά από τον υποσταθμό του Άγιου Μάμμα και κατευθυνθήκαμε  στη Μηλιά όπου έχει στηθεί ένα εργοτάξιο σκυροδέματος.  Μηχανήματα, εκσκαφές και σωροί από υλικά έχουν μεταμορφώσει τη Μηλιά σε πλήρες εργοτάξιο.
Συνεχίσαμε με μια μικρή στάση στους νέους δρόμους πρόσβασης για την αναδάσωση του Καστανόλογγου. Εδώ με δικαιολογία την αναδάσωση, εκτός από τους δρόμους, διανοίχτηκε αντιπυρική ζώνη που μοιάζει με σλάλομ,  ιδανική διαμόρφωση του εδάφους για να γίνει ένας καταστροφικός χείμαρρος.
Συνεχίσαμε στο νέο δρόμο που προσπερνάει την κορφή της Όχης, στην απότομη πλαγιά της Νεράιδας και φτάνει στον Πετροκάναλο. Είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους για πιθανές κατολισθήσεις και έντονες διαβρώσεις γιατί διακόπτει απότομα την απορροή των νερών στη νότια και δυτική πλευρά της κορφής.
Από τον Πετροκάναλο, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας προς τη Σπηλιά που κάποτε ήταν ένα μαγικό απάτητο μέρος με αιωνόβιο δάσος πλατάνων. Για να διανοιχτεί ο δρόμος σε ένα τέτοιο εξαιρετικά άγριο μέρος κόπηκαν δέντρα και τεράστιοι βράχοι.
Η κλίμακα της καταστροφής μας συγκλόνισε όλους. Η ομίχλη μας εμπόδισε να συνεχίσουμε, αλλά είχαμε πάρει μια δυνατή εικόνα του ολέθρου που υφίσταται η πολύτιμη φύση του τόπου μας.
Γυρίσαμε πίσω στην Κάρυστο σκεπτικοί και στενοχωρημένοι. Κάποιοι δεν θέλουν να πάνε στο βουνό ποτέ ξανά. 
Μπορεί η καταστροφή της φύσης να αφήνει ασυγκίνητους πολλούς συμπολίτες μας, αλλά οι συνέπειες που θα επακολουθήσουν αφορούν όλους μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός σχεδιασμού που επιδιώκει να σκεπάσει κάθε άκρη του τόπου μας με ανεμογεννήτριες. Όσο λοιπόν ακόμη είναι νωρίς, οφείλουμε να αντισταθούμε  για να προστατεύσουμε την ίδια τη ζωή μας".