ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ08132020

Πεμ, 13 Αυγ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΖΗΤΑ ΤΩΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΖΗΤΑ ΤΩΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

Η μεγάλη επένδυση Αιολικού Πάρκου στην Κάρυστο στο επίκεντρο συζήτησης με την τοπική κοινωνία

Ανοικτό  διάλογο με την τοπική κοινωνία της Καρύστου ζητά τώρα η εταιρεία ENEL Green Power Hellas A.E. για την επένδυσή της σε Αιολικά Πάρκα στην περιοχή.

Η εταιρεία δεν επιθυμεί αντιπαραθέσεις ενώ θέλει να περιγράψει τα οφέλη που θα προκύψουν από το επιχειρηματικό αυτό εγχείρημα. Έτσι απέστειλε σχετική επιστολή στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου.
Ο σύνδεσμος επιχειρήσεων τουρισμού Καρύστου απάντησε θετικά  στην εταιρεία ENEL Green Power Hellas A.E. με την παρακάτω επιστολή:
"... O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου και τα μέλη του, τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε συστηματικά στην κατεύθυνση της Αειφόρου Ανάπτυξης της Νότιας Εύβοιας.
Η εταιρεία σας παρά το γεγονός ότι λειτουργεί μεγάλο αιολικό πάρκο στα όρια του Δήμου μας, εδώ και πολλά χρόνια, ουδέποτε έχει πραγματοποιήσει συζήτηση με την τοπική κοινωνία. Στα πλαίσια δε, των νέων έργων του Καφηρέα επίσης δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη διαβούλευση.
Σεβόμενοι το συλλογικό αίσθημα της περιοχής και τις κείμενες διατάξεις, προτείνουμε την πραγματοποίηση ανοικτού διαλόγου, στο Γιοκάλειο Ίδρυμα  Καρύστου, την προσεχή Κυριακή 10 Ιουνίου".

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ENEL ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ
Η ιταλική Enel  ξεκίνησε πέρυσι την κατασκευή του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου αιολικού συμπλέγματος πάρκων στον Καφηρέα στην Εύβοια, με συνολική ισχύ 167 MW και συνολικό ύψος επένδυσης τα 300 εκατ. ευρώ.
Για να ξεκινήσει το έργο πάντως καθοριστική στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει συγκεκριμένες χρονικές παρατάσεις - κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν ειδικά στο συγκεκριμένο έργο - προκειμένου να μη χαθεί η σύμβαση για την εγγυημένη τιμή αποπληρωμής της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται.
Το έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 28 Ιουνίου 2017, αναπτύσσεται από τη θυγατρική της Enel, Enel Green Power Hellas, στη νότια Εύβοια κοντά στην περιοχή Καφηρέας στο δήμο Καρύστου.
Πρόκειται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και θα αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, με παραγωγή 483GWh ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 129 χιλιάδων νοικοκυριών και η οποία θα οδηγεί στην αποφυγή εκπομπής 433 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Σημειώνεται ότι το έργο θα συνοδεύεται με υποβρύχια διασύνδεση 150 kV που θα μεταφέρει την ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.
Η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο πάρκα ισχύος 7,5 και 9 MWστην Κάρυστο, ενώ συνολικά στη χώρα διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) ισχύος 308MW.
Τέλος να σημειωθεί ότι το έργο συνοδεύεται με 20ετή σύμβαση (PPA) για την αγορά από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ της παραγόμενης από το πάρκο ενέργειας σε εγγυημένη τιμή πώλησης (feed in tariff).
Η έναρξη κατασκευής του έργου, που εκκρεμούσε πάνω από 3 χρόνια έχοντας περάσει από αρκετά στάδια αβεβαιότητας, ιδιαίτερα όταν υπήρχε αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά και οι επενδυτές δεν αποφάσιζαν ακόμη να ρισκάρουν μια τόσο μεγάλη επένδυση, κατέστη εφικτή εξαιτίας των ειδικών νομοθετικών παρατάσεων που δόθηκαν σε επενδυτές που ήθελαν να ξεκινήσουν αιολικές επενδύσεις. Από τις παρατάσεις αυτές  μεταξύ των έργων που επωφελήθηκαν ήταν και το έργο της Enel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ