ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Να μην ζήσουμε μια ακόμη Εύβοια τέτοιων πυρκαγιών

Ερώτηση στην Βουλή από το ΚΚΕ με ευθεία αναφορά στο νομό μας 

 
Το ΚΚΕ αναφέρεται με όλους τους βουλευτές του να υπογράφουν σχετική Ερώτηση στις μεγάλες φωτιές όπως αυτές της Εύβοιας. 

Περισσότερα...

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Aνακούφιση για μια ιστορική δραστηριότητα που που αφορά 700 εργαζόμενους στη Νότια Καρυστία

Ικανοποίηση για τη βιώσιμη λύση που επιτεύχθηκε για τα λατομεία της Καρύστου, μετά την νομοτεχνική βελτίωση του υπό ψήφιση ΣΝ, με την οποία δίνεται παράταση της διαδικασίας αδειοδότησης τους μέχρι 1-7-2026.

Περισσότερα...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ;

Παρέμβαση του ΕΟΣ Χαλκίδας για την Εύβοια με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας

To σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και για το νερό περιλαμβάνει 243 άρθρα, με σημαντικό κομμάτι να αφορά την περαιτέρω απορρύθμιση της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές.
 
Το νομοθέτημα μεταξύ άλλων αποπειράται για τρίτη φορά να νομιμοποιήσει την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, υπέρ τουριστικών εγκαταστάσεων και ΑΠΕ, περιλαμβάνει αντιπεριβαλλοντικές και «φωτογραφικές» πολεοδομικές ρυθμίσεις.
 
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας και ο πρόεδρος του Αναστάσιος Μπαλτάς απέστειλαν ανοικτή επιστολή στους βουλευτές Εύβοιας, την οποία συνυπογράφουν 806 πολίτες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για τουριστική εκμετάλλευση και για αιολικά πάρκα και ερωτούν: 
- Τι θα πράξετε στην διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου;
- Τι θα πράξετε εάν και εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε να ανακληθεί ο νομός την επόμενη των εκλογών καθώς καταδικάζει το περιβάλλον και την βιωσιμότητα του τόπου μας και της πατρίδα μας προς όφελος των γνωστών πλέον συμφερόντων;
 
Όπως αναφέρει ο ΕΟΣ με μια σειρά από ρυθμίσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος ουσιαστικά υπονομεύει την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών. Οι ΕΠΜ αφορούν την εξειδίκευση ζωνών, στόχων και διαχειριστικών μέτρων για όλες τις περιοχές Natura και ανατέθηκαν τον Μάρτιο του 2019 με σκοπό να ολοκληρωθούν το 2021. Μέχρι στιγμής δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε μία, ενώ έχουν δοθεί σε διαβούλευση μόνον οι 11.
 
Και όλα αυτά ενώ η χώρα έχει καταδικαστεί η χώρα μας με την απόφαση που εξέδωσε στις 17 Δεκεμβρίου 2020 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους για την απουσία επαρκών μέτρων προστασίας των περιοχών Natura που όφειλε να θεσπίσει εδώ και μια 20ετια.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα – το τελευταίο στάδιο πριν την παραπομπή στο ΔΕΕ – διότι δεν έχει συμμορφωθεί με την οδηγία για τους οικοτόπους κατά τον σχεδιασμό αιολικών πάρκων.
Και ενώ θα ανέμενε κανείς να είναι άμεση προτεραιότητα η ολοκλήρωση των μελετών, ώστε η χώρα να αποφύγει να καθίσει στο σκαμνί και τα πρόστιμα, το υπουργείο έρχεται να ανατρέψει τη νομοθεσία που θεσπίστηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, καταργώντας την υποχρέωση οι ΕΠΜ να καταλήγουν στον ορισμό χρήσεων γης (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για «αποδέσμευση των ζωνών προστασίας από τις γενικές χρήσεις του πολεοδομικού σχεδιασμού»).
 
Ο ΕΟΣ υποστηρίζει ότι πλέον οι υφιστάμενες μονάδες, γίνονται απλά αδειοδοτημένες με άμεση εφαρμογή στα έργα ΑΣΠΗΕ της Κ. Εύβοιας που έχουν ήδη ΑΕΠΟ και για όλα τα υπόλοιπα σε Εύβοια και Σκύρο μεθοδεύεται δολίως η έκδοση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
 
Αυτό φάνηκε όταν υπηρεσιακοί του ΥΠΕΝ ξεκίνησαν να επιβάλλουν παρανόμως την σαλαμοποίηση των περιοχών Natura της Οχης και Κεντρικής Εύβοιας προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων ΤΕΡΝΑ και Βαρδινογιάννη-Πορτογάλων(EDPR).
 
"ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ" ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
 
Τέλος ο ΕΟΣ Χαλκίδας αναφέρει: 
– Τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια μπορεί να προβλέπουν τη «νομιμοποίηση» ή τη διάνοιξη δρόμου (μέσω απαλλοτριώσεων από το Δημόσιο) ώστε να καταστεί οικοδομήσιμη η έκταση ενός ιδιώτη.
– Καταργείται απαγόρευση που υπήρχε για την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων σε προστατευόμενες περιοχές. 
-  πρόβλεψη αυτή έχει φωτογραφική εφαρμογή για την στρατηγική επένδυση της αραβικών συμφερόντων εταιρείας RSR Eagle Resort στην Νότια Καρυστία γνωρίζοντας την πίεση που ασκήθηκε στους μελετητές της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελετης ώστε να γίνει ειδική πρόβλεψη εξαίρεσης.
- Η πρόβλεψη αυτή πιθανόν να βρει εφαρμογή και στην νέα στρατηγική επένδυση της Grivalia Hospitality στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών.
 
 

Όχι σε 51 νέες ανεμογεννήτριες

Αίτηση αναθεώρησης ενάντια στο έργο κατασκευής 51 ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια, από την εταιρεία " GH WIND" (Μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία) κατέθεσαν σύλλογοι και φορείς της περιοχής όπως και φυσικά πρόσωπα. 

Το έργο αφορά 51 ανεμογεννήτριες στο σύνολο και στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στον Δήμο Κύμης- Αλιβερίου και περιλαμβάνει εκτάσεις καλλιεργήσιμες μικροϊδιοκτησίες πολιτών με ελαιώνες.

Επίσης αρκετές ανεμογεννήτριες βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, στο χωριό Γαβαλάς. Από μετρήσεις προέκυψε ότι υπάρχει αιολικό πάρκο στα 130 μέτρα από σπίτι. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, αναφέρει σχετικά:

" Η εταιρεία GH WIND συστάθηκε πέρυσι με ιδιοκτήτες έναν Βέλγο υπήκοο και έναν ημεδαπό, Το αρχικό κεφάλαιο ήταν ελάχιστο. 

Μπορούν δυο άνθρωποι να ζητάνε τεράστιες εκτάσεις γης για το προσωπικό τους κέρδος;

Μπορούν να μετατρέψουν περιοχές που έχουν άλλη χρήση και σκοπό σε βιομηχανική ζώνη;  

Είναι δυνατόν το 2023 κοινότητες, κάτοικοι ο Δήμος να μην έχουν λόγο για την χρήση γης και για την ποιότητα της ζωής στην περιοχή τους;" 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ;

Τι είναι, ποιοι μπορούν να συμμετέχουν και ποια είναι τα οφέλη όταν λειτουργήσει - Ποιοι διαφωνούν και γιατί  

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να δημιουργήσει "Ενεργειακή Κοινότητα" στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας

Περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ