ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08192022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ;

ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ;

Σύγκρουση για το αν πρέπει ο νομός να μετατρέψει μονάδες της σε πρότυπα αριστείας

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα.
 
Έχουν εκπαιδευτικούς με αυξημένα τυπικά προσόντα και διδακτική εμπειρία και η εισαγωγή του μαθητικού δυναμικού στην πρώτη τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Α' Γυμνασίου) σε αυτές τις σχολικές μονάδες, γίνεται μέσω εξετάσεων που διενεργούνται κάθε έτος. 
 
Τα Πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι, τρόποι διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας. 
Ο βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Πνευματικός κάνει αγώνα για την ίδρυσή τους και στην Εύβοια. Ο βουλευτής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του εγχειρήματος.
Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε δημόσια την πλήρη στήριξή του στις προτάσεις των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας για τον χαρακτηρισμό σχολείων της Εύβοιας ως Πρότυπων και Πειραματικών.  
 
Πράγματι με την ίδρυση των σχολείων συμφωνούν οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρώντας ότι θα προωθούνται μαθητές εξαιρετικών προσόντων
 
Ωστόσο, υπάρχουν και αντιδράσεις, (που κάποιοι τις χαρακτηρίζουν κομματικές). Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

«Τα σχέδια, όμως, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους. Είναι σχέδια ξένα προς την παιδαγωγική, τις ανάγκες των μαθητών και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι διδασκόντων είναι απλά αντίθετοι:

  • Στα σχολεία των «ολίγων» και των «αρίστων»
  • Στην κατηγοριοποίηση των σχολείων καθώς και των σχολείων των πολλών ταχυτήτων
  • Στο ασφυκτικό πλαίσιο αξιολόγησης και στην απώλεια των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων σε αυτά τα σχολεία των εκπαιδευτικών
  • Στον πιεστικό έλεγχο της Ειδικής Διοικούσας Επιτροπής που θα αποφασίζει για όλα, επιλογή μαθητών, εκπ/κών, δ/ντών –προϊσταμένων, ωράριο, προγράμματα, κλπ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας καλεί τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να σεβαστεί τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων και να μην πάει κόντρα στις αποφάσεις τους.»