ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ11302022

Παρ, 25 Νοε 2022 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 800 ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 800 ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Η  Έλενα Βάκα υπενθυμίζει δεσμεύσεις του Υπουργείου για την εξεύρεση άλλων λύσεων

Βαθύς προβληματισμός στην πόλη της Χαλκίδας για την ανάγκη να ενταχθούν στα σχολεία της πόλης πάνω από 800 προσφυγόπουλα από τη Δομή Ριτσώνας. 
Μια ανάγκη ανθρώπινη, ουσιαστική και αναγκαία.

Πέρα από το γεγονός ότι μόνο στην Ριτσώνα υπάρχουν τόσα παιδιά (συν άλλα 400 που θα γεννηθούν...), σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά αυτά να έχουν ελληνική εκπαίδευση.
Ο Δήμος Χαλκιδέων τοποθετείται με ρεαλισμό στο θέμα και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο. Μάλιστα η Δήμαρχος Έλενα Βάκα, απέστειλε επιστολή στην υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα είχε αναγνωριστεί από το Υπουργείο και υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση.
Η Δήμαρχος παραθέτει και σημαντικά στοιχεία για τη φοίτηση των παιδιών από τη Δομή της Ριτσώνας σε σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων. Όπως αναφέρει στην επιστολή της:
- Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 σε σχολεία του Δήμου ήταν εγγεγραμμένοι 168 μαθητές- πρόσφυγες, μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε και διεκόπη η φοίτηση λόγω των μέτρων και της απαγόρευσης.
- Τον Σεπτέμβριο, που είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη σχετικά με τη φοίτηση των μαθητών-προσφύγων, ο Δήμος είχε λάβει διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβαρυνθεί με φοίτηση επιπλέον μαθητών, αφού δε διαθέτει τα μέσα και τις υποδομές, ώστε να καλύψει πιθανή αύξηση των μαθητών, πόσο μάλλον στη ιδιαίτερη και δύσκολη υγειονομικά περίοδο που διανύουμε.
- Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας έχει κάνει σχετική εισήγηση για τη λειτουργία Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων για 271 επιπλέον μαθητές σε 7 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 2 στη Δ.Ε. Ανθηδόνας, 3 στη Δ.Ε. Αυλίδας, 1 στη Δ.Ε. Ληλαντίων και 1 στη Δ.Ε. Χαλκιδέων.
Η κυρία Έλενα Βάκα παίρνει τελική θέση για το πρόβλημα αναφέροντας: "Αυτή τη δεδομένη στιγμή, που προτεραιότητα είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας των δημοτών, με την αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου στον Δήμο Χαλκιδέων, αλλά και η αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία της 9ης Αυγούστου, δεν είναι δυνατή η υποστήριξη των σχολικών μονάδων για επιπλέον μαθητές, που ενδεχομένως να κάνουν μαθήματα εκτός του σχολικού ωραρίου, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά ούτε και σε γραφική ύλη, καύσιμα ή μηχανήματα".
Υπενθυμίζουμε ότι η κύρια πρόταση που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας είναι να υπάρξει σχολείο μέσα στην δομή της Ριτσώνας αποκλειστικά για τα προσφυγόπουλα.